Serviciul Vamal vrea să elimine aglomerările de autocamioane în postul vamal de frontieră ”Otaci” prin instituirea unei noi zone de control vamal în apropierea punctului de trecere respectiv, care va activa în regim 24/7.

Toate procedurile de vămuire vor fi efectuate în zona de control vamal aflată la 1,5 km distanță de frontieră, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea scoaterii mărfurilor de pe teritoriul țării, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Inaugurarea noului perimetru de control a avut loc în cadrul unei ceremonii la care a participat Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, reprezentanți ai administrației publice locale, precum și  responsabili din cadrul Biroului Vamal Nord.

Având în vedere că, cele mai mari aglomerări sunt consemnate la ieșirea din țară, la etapa inițială, zona va fi prevăzută pentru perfectarea operațiunilor de export și reexport, iar perfectarea celorlalte regimuri vamale va fi efectuată în baza unei cereri prealabile.

Noua zonă de control vamal este amplasată pe traseul R-9 Soroca-Otaci (km 40), aflându-se la intersecția mai multor artere importante de circulație și va avea o capacitate de procesare de 120 de camioane pe zi.

Precizîm că Serviciul Vamal se află în proces de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru construcția unor asemenea zone de control vamal  pentru alte trei posturi vamale care înregistrează valori mari de trafic: Giurgiulești (MD-RO), Sculeni, Costești. Prin această măsură se urmărește excluderea staționării autocamioanelor în punctul de trecere a frontierei, iar ca rezultat - fluidizarea traficului transfrontalier.

Lucrări de extindere a infrastructurii sunt preconizate și pentru posturile vamale Leușeni, Sculeni și Giurgiulești. Acestea vor fi realizate în cadrul Programului Operațional România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană.