Vitalie Pîrlog a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informație și Securitate. Decizia a fost adoptată cu puțin timp în urmă, cu votul a 55 de deputați.

Candidatura sa a fost înaintată de un grup de deputați din partea fracțiunii PDM și ai Grupului parlamentar Popular European.

În cadrul dezbaterii proiectului, multe întrebări din partea deputaților s-au axat asupra evenimentelor din 7 aprilie 2009, la care Pîrlog a declarat că nu ar dori să folosească platforma parlamentară pentru discuții la acest subiect.

Dacă vom genera aceste discuții, nu se va ajunge nici mâine, nici poimâine, să închidem aceste dezbateri. Vreau să remarc un singur lucru. Atitudinea, poziția pe care am avut-o atunci, a fost una în strictă conformitate cu prevederile legii… Toate insinuările care au fost lansate în presă cu privire la comportamentul autorităților, inclusiv comportamentul meu personal, sunt de natură politică pentru cineva să acumuleze dividende politice sau pentru anumiți, așa-ziși, ONG-iști, pe alocuri din afara țării, pentru a distorsiona acest mesaj, folosindu-se de această platformă non-guvernamentală pentru a induce lumea în eroare”, a menționat el.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, l-a întrebat pe Vitalie Pîrlog dacă nu este jenat de lista deputaților care au semnat proiectul de hotărâre privind numirea sa la șefia SIS.

Această inițiativă, eventual, putea fi promovată și de alți deputați, inclusiv din fracțiunea Partidului Comuniștilor”, i-a răspuns noul director al SIS.

În replică, Voronin a spus că dacă PCRM l-ar propune în această funcție, fracțiunea PDM nu avea să-l susțină.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a „salutat” remarca făcută de Vladimir Voronin.

Președintele Voronin a spus că el este un elev bun și foarte bine că vine din partea PD-ului, că altfel nu ar fi fost votat dacă venea din partea PCRM-ului. Așa că, îmi pare rău, dar trebuie să spun un lucru care nu este pe sufletul meu: Trăiască comuniștii și elevii lor”, a spus Ghimpu.

Potrivit legii privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, directorul SIS este numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, pe un termen de 5 ani.

După numirea sa, Pîrlog a depus jurământul în fața Parlamentului: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Pîrlog are 43 de ani și este de profesie jurist, specializat în dreptul internațional. El a fost ministru al Justiției în perioada guvernării comuniste și reprezentant al Guvernului moldovean la CEDO. La ora actuală, este președinte al Comisiei pentru controlul fișierelor INTERPOL.

Noul director SIS urma să ocupe săptămânele trecute funcția de deputat în Parlament, după ce comunista Oxana Domenti și-a depus mandatul, însă el a renunțat la fotoliul de parlamentar - funcție care, ulterior,  i-a revenit Alionei Babiuc.