În partea a treia și ultima a materialului dedicat celui care, prin atitudine și discurs, promovează un permanent fals istoric și lingvistic între Prut și Nistru, autointitulatul voievod al Republicii Moldova, Nicolae Pascaru, vă facem o prezentare a uneia dintre competițiile la care acesta se laudă că participă. De asemenea, vom oferi detalii concludente despre felul în care Nicolae Pascaru minte fără scrupule atunci când se laudă cu performanțele obținute de sportivii lui.

Aflat pe la diferite conferințe la care participă exclusiv câteva portaluri și/sau televiziuni cu orientări pro-ruse din R. Moldova, în fața cărora poate spune orice fără să fie contrazis, Nicolae Pascaru ne prezintă federația care promovează stilul de luptă scornit de el ca fiind un adevărat tezaur al sportului moldovenesc.

Astfel, în anul 2015, cu multă emfază, Nicolae Pascaru anunța participarea sportivilor săi la un „Campionat mondial de arte marțiale unificate” (https://www.youtube.com/watch?v=dEaT8RxcPyQ&t=29s 

Ignorând faptul că, într-o limbă moldovenească doar de el cunoscută, Pascaru a spus că întrecerile au avut loc în orașul spaniol Bendori, numele acestuia fiind Benidorm, vom face o trecere în revistă a competiției și a „prestigiului” acesteia.

Pentru început, am apelat la google. Cum nu am găsit nimic despre vreun „campionat mondial de arte marțiale unificate”, am trecut denumirea văzută pe diplomele prezentate de Pascaru – „Unified World Championship”.

Site-ul oficial (http://www.unifiedworldchampionships.com/) al acestei competiţii este unul destul de modest şi ne oferă destul de puţine informaţii, însă, în linii generale, organizatorii ne spun că “Campionatul Mondial Unificat este, fără îndoială, evenimentul cel mai mare, unic și legendar din istoria artelor marțiale și a sporturilor de contact!”  şi că „peste 28 de federații mondiale, cu 5.000 de sportivi din peste 107 de tari, participă la acest eveniment”. Aceste declaraţii trezesc bănuieli, deoarece, la Jocurile Olimpice de vară din 2016, oficial au participat 12.500 de sportivi, iar obiectivele sportive pentru diferite probe erau amplasate în 4 oraşe braziliene. Adică trebuie să credem că micul orăşel Carrara (https://en.wikipedia.org/wiki/Carrara) din Italia, cu o populaţie de 63 mii de locuitori, este în stare să găzduiască 5000 de sportivi concomitent, plus antrenori şi alţi membri ai echipelor?

Și în conferința de presă, dar și în dialogul cu reporterul nostru, pentru a amplifica importanța competiției, Pascaru a umflat la rândul lui cifrele, mințind că la competiție au fost 8000 de participanţi.

La pagina (http://www.unifiedworldchampionships.com/en/location-carrara/) ni se spune că competiţia are loc în sala de sport Carrara Fiere Sport Hall. Reieşind din fotografiile obiectivului de la aceeaşi pagină, sala este una destul de mare, însă e puţin probabil că este în stare să găzduiască un număr de sportivi care se apropie de jumătatea numărului de participanți la Jocurile Olimpice.

La fel, trezeşte bănuieli şi lipsa unei informaţii privitor la asociația (federaţia) internaţională care organizează această competiţie. La pagina (http://www.unifiedworldchampionships.com/en/organizing-committee/) este indicat un secretar general pe nume Cristiano Radicchi şi încă un şir de persoane numite „board”. Nu ne este indicat cine sunt aceste persoane şi nici din care organizaţie fac parte. La pagina contacte, (http://www.unifiedworldchampionships.com/en/contacts/) nu se indică nici adresă, nici oficiu, ci doar un număr de telefon mobil şi un e-mail.

Din aceste puţine informaţii, deja devine clar cât de „unic și legendar” este acest eveniment.

În fine, indiferent de numărul de participanţi, conform informaţiilor de la pagina Rules (http://www.unifiedworldchampionships.com/en/rules/) vedem, că participanţii nu luptă conform unor reguli unice pentru toţi, ci fiecare reprezentant al unei arte marţiale luptă după regulile sale. Adică competiţia reuneşte reprezentanţi ai diferitor stiluri de luptă la un singur campionat, în cadrul căruia fiecare luptă după regulile stilului său. Chiar dacă participanţii ar fi mulţi, sunt puţine luptele după fecare dintre reguli aparte, mai cu seamă că, chiar şi în interiorul unor reguli, trebuie să împarţi sportivii în categorii de vârstâ şi de greutate. Aceasta şi explică faptul că în lista rezultatelor de la competiţii, adeseori, sportivii sunt declaraţi campioni mondiali fără a avea măcar o luptă, ci doar o simplă prezentare la campionat îți asigură medalia de aur.

După ce ne-am clarificat cu competiția, să trecem la rezultatele prezentate de Nicolae Pascaru în conferința de presă ((https://www.youtube.com/watch?v=dEaT8RxcPyQ&t=29s)

Pascaru începe cu a spune că Deleu Nicolae a devenit campion în artele marţiale unificate !!! În esenţă, „arte marțiale unificate” nu există.  El putea deveni campion la una dintre artele marţiale ale cărei reguli au fost incluse în acest campionat, de exemplu karate, taekwon-do, etc. Însă să trecem peste aceste mici şiretlicuri ale lui Pascaru.

Ce ţine de campionul Deleu, nici el, nici Pascaru, nu indică câte lupte a avut şi contra cui, iar Oleg Sclifos, care a mers cu sportivii la competiţie, se limitează la fraza că „în privinţa lui Deleu nu sunt comentarii, deoarece rezultatele ar vorbi de la sine”.

Noi totuşi am căutat mai multe detalii despre acest „campion la arte marţiale unificate” cum a zis Pascaru şi mergem spre site-ul oficial al organizatorilor competiţiei, nemijlocit în compartimentul rezultatelor pentru anul 2015.

Datele oficiale ne spun că Nicolae Deleu a avut o singură luptă conform regulilor low kick, pe care a pierdut-o în faţa unui reprezentant al Cehiei pe nume Radek Stadler.

Sursa : http://www.unifiedworldchampionships.com/en/kickboxing-on-ring-results-2015/

La prima convorbire telefonică cu Nicolae Pascaru, acesta ne-a precizat că ceea ce vedem pe siteul competiției reprezintă o greșeală a...organizatorilor, lucru reconfirmat de Pascaru și în a doua conversație telefonică în care a spus că în conferința de presă a citit de pe o foaie luată direct de la campionat și e posibil ca și acolo organizatorii să fi greșit.

Dar noi am mers mai departe cu cercetările și l-am găsit pe cehul Radek Stadler (https://www.facebook.com/radek.stadler.1 )

Sursa imaginii: http://www.regionplzen.cz/zpravodajstvi/radek-stadler-z-plzenske-naramy-je-dvojnasobnym-mistrem-sveta-v-kick-boxu-86897/

Tot aici găsim şi o scurtă descriere a rezultatelor obţinute de cel din urmă.

Traducând în limba română, rezultă că Radek Štadler de la clubul din Plzen a reprezentat Republica Cehă și a obţinut următoarele rezultate, în orăşelul Alicante (27.10.-2.11.) WKU Locul I juniori full-contact -54 kg, în orăşelul Albiru (2.11.-9.11.), WKA locul I -54 kg regulile K-1, locul 1 -54 kg, regulile low kick şi locul doi -54 kg, regulile full-contact.

Pe noi ne interesează rezultatele lui în perioada 2.11.2015-9.11.2015 și verificăm.

După cum vedem, Stadler a obţinut un şir de medalii de aur la acel campionat şi doar una de locul 2. În imaginea de mai jos vedem locul 2 conform regulilor de full contact.

Sursa imaginii http://www.unifiedworldchampionships.com/en/kickboxing-on-ring-results-2015/

Deci este clar că cehul l-a învins pe Deleu în singura luptă a stilului low kick, categoria 54 de kilograme și, cu toate acestea, Pascaru spune că elevul lui a câștigat aurul.

În ceea ce ţine de rezultatele lui Pârău Victor, Niţa Vasile şi Garbuz Nicolae, Pascaru de fapt nu minte și aceştia s-au plasat pe locurile indicate de el.

Însă să tragem atenţia ce ne spun Pascaru şi Sclifos despre aceste lupte.

Slifos – “echipa noastră s-a prezentat la un nivel destul de înalt, rezultatele vorbesc de la sine”, “suntem bucuroşi că am reuşit să creştem în Moldova un campion mondial”,

“Nicolae Garbuz a avut un super fight…locul 2 la mondiale este un rezultat bun”, “Niţă Vasile şi cu Pîrău Victor s-au luptat bine, au ajuns până în semifinale, pe când alţii, vă daţi seama, 4 zile de competiţii, dacă cedezi în prima zi –pleci acasa

De fapt, toţi trei au avut câte o luptă pe care au pierdut-o!!!!

Cum am fost lămuriți de rezultatele din 2015, să trecem la rezultatele obținute în 2016 la aceeași competiție.

La conferinţa de presă ( https://www.youtube.com/watch?v=l7pJs_xZ5yc ), cu titlul „Sportivii de la „Voievod” au cucerit cinci medalii la mondialul din Italia”, Pascaru declară că „are nişte rezultate pe care le-a aşteptat mai mulţi ani pentru a fi liderii, pentru a fi primii, anume ce e legat de artele marţiale pe plan mondial” şi, totodată, face referire la acel Campionat Mondial „la arte marţiale unificate”.

Mai apoi numeşte sportivii şi locurile pe care le-ar fi ocupat după cum urmează :

-         Deleu Nicolae, premiat cu argint la lupte K-1 în categoria de 54 kg.

-         Niţă Vasile, a adus o medalie de aur şi una de argint în categoria de 71 kg, la proba low kick şi K - 1.

-         Ostrovan Dumitru, la categoria de greutate 36 kg, a adus o medalie de aur la lupte K-1.

-         Bucliş Bogdan, 32 de kilograme, o medalie de bronz.

Oleg Sclifos, la rândul său, declară, că „cel mai important lucru este că am reuşit, prin evoluţia noastră, să creăm o imagine pozitivă Republicii Moldova şi să demonstrăm că în Republica Moldova sunt sportivi talentaţi ”, „a fost o concurenţă enormă, au participat circa 8000 de sportivi din peste 40 de ţări, 5 zile de competiţii, optimi de finale, semifinale, finale”. ( iarăși 8000 de concurenți, mai mulți decât prezintă însăși organizatorii competiției !!!!)

Aşadar, să încercăm să clarificăm care sunt într-adevăr acele „rezultate pentru a fi lideri pe plan mondial” cum ne-a declarat Pascaru şi cât de enormă a fost acea concurenţă despre care ne spune Sclifos.

Mergem pe siteul organizatorilor la rezultatele competiţiei pentru anul 2016. La poziţia 780 îl găsim pe Deleu Nicolae, care a avut o singură luptă, conform regulilor de K-1 şi a pierdut-o în faţa unui reprezentant al Ucrainei pe nume Danylo Rybchenko.

SURSA http://www.unifiedworldchampionships.com/en/kickboxing-full-contact-2016/

Aşadar, de această dată Pascaru nu minte privitor la locul ocupat de Deleu, dar cum râmâne cu „concurenţa enormă şi optimi de finale, semifinale, finale” despre care ne-a vorbit Sclifos ?

În esenţă, acel loc 2 îl putea ocupa oricine de pe stradă. Era suficient să te prezinți la competiție și să pierzi pentru o medalie de argint.

Trecem la medalia de aur despre care Pascaru spune că a fost cucerită de Dumitru Ostrovan la categoria 36 de kilograme și, în acest sens, „voievodul” a arătat chiar și o diplomă.

Numai că pe siteul competiției, Dumitru Ostrovan este din nou prezentat ca fiind pe locul 3.

SURSA: http://www.unifiedworldchampionships.com/en/kickboxing-full-contact-2016/

Dar presupunem că Nicolae Pascaru nu poate minți într-un asemenea mod și că, așa cum ne-a precizat, organizatorii au greșit din nou în prezentarea de pe site.

Însă i-am găsit profilul de FB al celui care pe siteul competiției apare pe locul 1, Liam Donnely (https://www.facebook.com/liam.donnelly.779 )

Și îl vedem pe Liam Donnely pe primul loc al podiumului, în care Dumitru Ostrovan este pe treapta a treia.

SURSA https://www.facebook.com/photo.php?fbid=988006278007577&set=pb.100003946415192.-2207520000.1513166237.&type=3&theater

După cum vedem din fotografia postată de Liam Donnely, Ostrovan e pe locul 3, aşa cum ne spun pe site şi organizatorii competiţiei, iar la conferinţa organizată de Pascaru, Ostrovan deja e cu medalie de aur la piept.

Și aici am discutat cu Nicolae Pscaru care ne-a mințit și în convorbirea telefonică, unde a precizat că „el nu a spus că Ostrovan a câștigat medalie la un stil anume, ci a spus că, în general, la lupte”. După cum puteți auzi pe înregistrarea conferinței de presă,  (https://www.youtube.com/watch?v=l7pJs_xZ5yc ), cu începere de la minutul 1:23 până la minutul 1: 31, Nicolae Pascaru a precizat concret că Dumitru Ostrovan a participat la categoria 36 de kilograme, lupte k1.

La poziţia 824, pe aceeaşi pagină cu rezultatele competiţiei, îl găsim şi pe Niţă Vasile care, la fel, a avut doar o singură luptă conform regulilor de low kick, pe care a pierdut-o în faţa unui reprezentant al Poloniei.

SURSA: http://www.unifiedworldchampionships.com/en/kickboxing-full-contact-2016/

 Deci, în privinţa locului 2 conform regulilor de low kick, Pascaru nu a minţit. Dar rămâne întrebarea despre „concurenţa enormă” invocată de Sclifos, dar nici asta nu e cel mai important lucru în cazul lui Niţă. Verificând lista se stabileşte că Niţă nu a participat în general la luptele conform regulilor K-1. Deci, de unde e acea medalie de aur despre care ne spune Pascaru ???

Aici nu are rost de căutat poze ale adversarilor lui Niţă pe podium, deoarece se pare că ultimul nici nu a călcat pe ring pentru a lupta.

Concluzionând rezultatele „mult aşteptate” ale lui Pascaru din 2016, putem spune că, dacă facem o comparație cu anul 2015, când acesta a inventat un singur campion mondial, pofta a crescut în 2016 şi Nicolae Pascaru a inventat doi campioni.

La finalul materialului precizăm că Igor Dodon, în calitate de președinte, a emis un decret prin care „Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea culturii fizice şi sportului, contribuţie la pregătirea unor sportivi de performanţă şi succese obţinute în cadrul unor competiţii internaţionale, se conferă: Medalia „Meritul Civic” domnului Oleg SCLIFOS - antrenor în cadrul Federației de Lupte Naționale Voievod”.