Andrian Candu spune că guvernarea de la Chișinău își dorește ca cele două rețele electrice de distribuție, RED NORD și RED NORD-VEST, să fie privatizate de Transelectrica S.A. - companie cu capital privat din România. Declarațiile au fost făcute aseară, la emisiunea „Replica” de la Prime TV.

 „Companiile din nord și nord-vest sunt în proces de restructurare, evaluare și vor fi scoase la vânzare în anul 2018 și, bineînțeles, noi țintim ca aceste companii să fie achiziționate de partea română, deoarece le va ușura interconectarea rețelelor de energie electrică din R. Moldova cu cele din România”, a declarat speakerul Parlamentului. 

Demnitarul a precizat că interconectarea pe zona de sud este cea mai probabilă de realizat într-un timp relativ scurt. Costurile ei se ridică la circa 400 de milioane de euro, iar noi avem acces la surse de finanțare în acest sens.

Candu a mai declarat că localitățile de pe malul stâng al Prutului, care s-au înfrățit cu anumite regiuni din România, vor începe în curând diferite proiecte comune. Acestea vor fi nu doar pe domeniul cultura și social, ci vor fi și proiecte de infrastructură. Acestea proiecte nu vor necesita implicarea Guvernului. 

La aceeași emisiune, șeful Legislativului a declarat că şi-ar dori ca să fie modificat articolul 13 din Constituţie, fapt ce ar însemna înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română ca limbă de stat.

„Trebuie să recunoaştem că majoritatea cetăţenilor Republici Moldova (dacă nu greşesc, peste 60 la sută) consideră că vorbesc limba moldovenească. Dar tânăra generaţie, toţi cei care sunt născuţi după '90 încoace, înţeleg că, de fapt, ştiinţific, e vorba de limba română, doar politic încă mai există o opinie şi doar a celor care mai au nostalgia pentru alte vremuri”, a afirmat Andrian Candu duminică, 17 decembrie, la emisiunea „Replica” de la PrimeTV.

Speakerul a precizat că, până în luna mai (n.r.: proiectul de lege de modificare a articolului 13 din Constituţie nu poate fi votat, conform legislaţiei, mai devreme de şase luni de la data înregistrării acestuia), vor avea loc discuţii în interiorul PDM, în cadrul coaliţiei de guvernare şi în Parlament în vederea identificării unei soluţii cu privire la modificarea Constituţiei în acest sens.