Un vameş, un poliţitst de frontieră şi doi şoferi de autocare vor compărea în judecată pentru corupere pasivă şi activă. "Cvartetul" a fost reţinut anul trecut, în octombrie, la Postul Vama Otaci, iar de curând Procuratura Anticorupţie a depus în instaţă dosarul penal intentat celor patru bărbaţi. Vameşul şi poliţistul riscă amenzi de până la 100 de mii de lei, şoferii - până la 300 de mii, plus câte 7 ani de puşcărie fiecare.

"Temei pentru declanşarea respectivului proces penal a servit adresarea conducerii Serviciului Vamal, care reclama presupuse acţiuni coruptibile în rândul angajaţilor respectivului Post Vamal", se arată într-uhn comunicat de presă al Procuraturii Generale. 

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au documentat schema ilegală conform căreia acţionau inculpaţii. Oamenii legi au stabilit că şoferii acumulau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal şi a punctelor de trecere a frontierei atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire.

Mai exact, aceştia primeau câte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 lei pentru autocar, în total 1200 lei, pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza şi a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar şi a mărfurilor transportate în acest autocar peste frontiera de stat a Republicii Moldova, prin Postul Vamal Otaci.

Schema ilegală funcţiona pe parcursul anului 2016 - 2017, zilnic fiind acumulate sume de bani de la persoanele care traversau postul vamal sus menționat. Potrivit oamenilor legii, în cadrul percheziţiilor corporale, la poliţistul de frontieră au fost depistaţi 1000 de lei, iar asupra colaboratorului vamal – 1200 de lei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara. gfgfgfgfgfgfgfgfgfgfgf

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50 mii lei şi 100 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Pentru corupere activă, şoferii de autocare riscă închisoare de la 3 la 7 ani, cu o amendă de cel mult 300 mii lei. De asemenea, inculpaţii for fi obligaţi să achite cheltuielile judiciare în sumă de 39 476 lei.