Avocații fostului premier Vlad Filat au depus o cerere prin care solicită ca să fie sesizate instituțiile competente pentru a fi deschisă urmărirea penală numele lui Ilan Shor, din motiv că acesta a refuzat să depună mărturii la ședința de judecată de la Curtea de Apel unde se examinează dosarul lui Vlad Filat.

După ședința de judecată de azi, avocatul a spus presei că, sâmbătă, primarul de Orhei a refuzat să ofere declarații în ședința de judecată. 

„Am depus o cerere instanței prin care am solicitat ca judecătorii să sesizeze organele competente pe numele lui Ilan Shor ca acesta să fie tras la răspundere penală, din motiv că a refuzat să facă declarații prevăzute de articolul 313 Cod Penal. La ședința trecută a refuzat să facă declarații, invocând un articol care spune că martorul este îndrept să refuze să facă declarații dacă aceste mărturii contravin intereselor sale”, a declarat apărătorul. 

Igor Popa a adăugat că la ședința de astăzi au fost prezentate probele apărării. Totodată, fiind invitat să depună mărturii și nașul lui Vlad Filat, Ion Rusu.  

„A fost audiat Ion Rusu. La fel, și dumnealui a refuzat să facă declarații. Țin să vă amintesc că el este martorul acuzării. Noi l-am chemat pentru a demonstra Curții de Apel că dumnealui nu aduce nicio încriminare lui Vlad Filat însă dumnealui a refuzat să depună mărturii”, a adăugat Popa, menționând că astăzi a mai fost audiat un martor, însă nu a dorit să-i divulge identitatea acestuia.

Vlad Filat a fost reținut pe data de 15 octombrie, 2015, în baza unui autodenunț scris de Ilan Shor. Între timp Judecătoria Buiucani a decis condamnarea lui la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Totodată magistrații au decis să pună sechestru pe întreaga lui avere. După condamnarea sa, Vlad Filat a anunțat că divorțează de Angela Gonța, iar fosta lui soție - Sanda - l-a acționat în judecată cerând partajarea averii.