Fracțiunea Partidului Liberal a venit în ședința Parlamentului de joi, 7 decembrie, cu propunerea ca anul 2018 să fie declarat Anul Unirii. Potrivit liberalilor, anul viitor se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat – România și este un prilej pentru a marca un eveniment istoric, transmite IPN.

Liberalii au propus să fie creată o comisie care să vină cu un plan de acțiuni pentru a marca centenarul de la Marea Unire. „Ghimpu, spune cât ți-au plătit pentru asta?”, a insistat Vladimir Voronin. Literul PCRM i-a aminstit și despre propunerea pe care i-a făcut-o la ședința trecută: „posmagi și bilete gratuite” pentru cei care vor să treacă în partea cealaltă de Prut. Potrivit lui Voronin, cei care vor unirea nu au decât să treacă Prutul pentru că nimeni nu-i ține cu forța aici, în Republica Moldova.

În replică, Mihai Ghimpu a spus că PL a luptat și va lupta pentru unire și pentru cei care sunt pentru acest pământ.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a întrebat de ce liberalii își amintesc de unire doar atunci când sunt în opoziție. Și aici liderul PL a avut o replică, menționând că a semnat pentru unire chiar și atunci când era în funcția de președinte interimar.

Supusă votului, inițiativa Partidului Liberal nu a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți în sală.