Șeful Centrului de Cooperare Polițienească Internațională (Interpol Moldova), Viorel Țentiu, infirmă informația apărută în presă că Vlad Plahotniuc ar fi fost anunțat în căutare internațională. Potrivit lui, liderul PD nu se află în baza de date INTERPOL ceea ce înseamnă că informațiile confirmate de autoritățile ruse nu corespund adevărului. 

Am verificat astăzi, cu puțin timp în urmă această informație în baza de date iar dânsul nu figurează acolo. Prin urmare, faptul că el nu este în căutare prin canalele INTERPOL, este în contradicție cu ceea ce anunță Federația Rusă”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a mai spus că în condițiile actuale, o eventuală reținere a lui Vlad Plahotniuc ar fi ilegală. 

Ținem să precizăm că secretarul de presă al Judecătoriei raionale Basmanîi (Moscova) a declarat pentru presa din Rusia că Vlad Plahotniuc, ar fi fost anunţat în căutare internaţională, fiind vizat într-un dosar penal pentru tentativa de omor, comis de un grup de persoane motivat de ura politica, ideologica, rasiala, etnica sau religioasa. Decizia privind arestul în absență a fost luata înca din 30 noiembrie, iar decizia instanței ruse a fost atacată la Curtea de Apel Moscova.

Potrivit agenției ruse Rosbalt, numele lui Plahotniuc apare în contextul crimei care a avut loc în martie 2012, la Londra asupra bancherului rus, Gherman Gorbunțov. Sursa citată face referire la declarațiile făcute recent, la Jurnal TV, de către killerul Vitalie Proca, arestat în România, care a declarat că Vlad Plahotniuc ar fi comandat omorul lui Gorbunțov. Pe de altă parte, bancherul rus afirmă că nu Plahotniuc ar fi fost cel care a comandat asasinarea sa, ci liderul Partidului Politic „Partidul Nostru", Renato Usatîi. Gorbunțov a fost recent Chișinău, fiind invitat la Publika TV, unde a vorbit despre tentativa de asasinare a sa, afirmând că „Plahotniuc nu avea motive" să-l lichideze. 

-- Partidul Democrat (PD) a catalogat acțiunile Rusiei drept o provocare, hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către autoritățile ruse, reprezentanții partidului, oficiali ai Guvernului și Parlamentului. Democrații au cerut Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene „să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acțiuni de hărțuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federația Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului și Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”.

De asemenea, PD va informa instituțiile internaționale în legătură cu noile abuzuri comise de Federația Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali și parlamentari ai R. Moldova.