Atacurile venite din R. Moldova la adresa României, românilor şi a curentului unionist sunt pornite, de obicei, de la unele şi aceleaşi persoane, care se declară a fi patrioţi sau apărători ai Moldovei. De menţionat este că la majoritatea acestor atacuri participă și Nicolae Pascaru, care se prezintă a fi președintele unei federații naționale de lupte, federație numită Voievod. Astfel, dintr-un oarecare, Nicolae Pascaru a devenit brusc nu doar un maestru în karate, ci și un cunoscător al istoriei și lingvisticii, al economiei, politicii și geopoliticii. Deși nici măcar marile genii recunoscute ale omenirii nu ar îndrăzni să pretindă că se pricep la atât de multe și diversificate domenii, oriunde are ocazia, Nicolae Pascaru folosește nonșalant un întreg amestec de cunoștințe primare pentru a da valoare unor falsuri. Scopul este acela de a propovădui moldovenismul primitiv, scos din laboratoarele fostei URSS, în dauna românismului. Pentru a vedea cine este acest personaj, redacția Deschide. MD a realizat un demers jurnalistic în mai multe episoade, în care vor fi relevate fake-urile din CV-ul de mare karatist al lui Nicolae Pascaru, fake-uri care, devenite deja o obișnuniță, sunt transpune automat și în acțiunile sale anti-românești.

Aşadar, conform informaţiei de pe profilul de facebook, , Nicolae Pascaru s-a născut la 18 iulie 1975 în satul Chircăieşti, Republica Moldova.

Se declară fondatorul stilului național de luptă „Voievod“, președintele Federației de profil, maestru în sport de nivel internațional, deţinătorul centurii negre al 4-lea Dan la EuroTaekwondo. al centurii negre 1 Dan la Viksido. Spune că are 1 dan la Taekwondo ITF și că este multiplu campion al Moldovei la diverse arte marțiale, câștigător de concursuri și campionate internaționale.                                                                                                                                                 SURSA: http://moldova.sports.md/nicolae_pascaru/profile/

Dintr-o prezentare care apare pe youtube, vedem că, la începutul anilor 90, el, un simplu băiat dintr-un sat moldovenesc ce se antrena într-un club de karate, deschis cu aportul preşedintelui de colhoz, reflecta asupra motivului pentru moldovenii nu au o artă marțială națională şi a decis să creeze el însuşi una. Ca urmare, a inventat o artă marțială moldovenească, pe care a intitulat-o Voievod. Data exactă a înființării stilului de luptă Voievod este 2 iulie 1990, așa cum ne spune Vladislav Lavric, un acolit de-al lui Pascaru. 

Deci ceea ce înțelegem este că un puşti de 17 ani, care, conform propriilor declaraţii, s-a antrenat câteva luni într-un club de karate deschis cu sprijinul presedintelui de colhoz, a creat o artă marţială natională moldovenească!!! Istoria mai cunoaşte cazuri când s-au creat diverse stiluri ale artelor martiale, cum ar fi Kyokushin Karate, creat de Oyama Masutasu  sau Aykido, creat de Morihei Ueshiba, însă, în toate cazurile, creatorii acestor stiluri nu erau nişte puşti ci aveau o experienţă de decenii în alte arte marţiale.

Cu toate că spune că stilul Voievod a fost creat în 1992, potrivit informațiilor din Registrul de stat al organizaţiilor necomerciale din Republica Moldova, Pascaru a înregistrat oficial Federația de Luptă Naţională "Voevod" abia la 24 septembrie 2007 şi s-a autointitulat preşedinte.                                                                                                                                                                             SURSA:http://rson.justice.md/organization/view/4444

 SURSA http://rson.justice.md/organization/view/4444/manager

                                                                                                           

Conform informaţiilor de pe siteul Federaţiei de luptă Voievod “acest stil autentic de lupte a fost creat in a 1992, devenind un stil national de lupte corp-la-corp, initiat in procesul fuziunii stilului K-1, Kick-Boxing si a sistemului de lupte CAMPO”. 

SURSA: http://www.voievod.org/federation/organization-history/

                                                                                

În realitate, K-1 nu este un stil sau o artă marțială, ci o companie japoneză înființată în 1993 de un reprezentant al stilului kyokushin karate pe nume Kazuyoshi Ishii, care, până în anul 2012, a organizat și promovat lupte după regulile de kickboxing.  Adică, de fapt, K-1 este o competiție ale cărei reguli au fost ulterior preluate şi adaptate de mai multe federații de kickboxing, cum ar fi WAKO, WTK, WTKA și altele. Însă, chiar în situția că K-1 ar fi fost o artă marţială, ne-am trezit în fața unei dileme: cum putea Pascaru să preia în 1992 tehnicile unei companii care a apărut abia în 1993?

Pentru a ne clarifica asupra enigmei apărute, dar și asupra multor altele pe care le vom prezenta aici, dar și în materialele viitoare, l-am contactat pe Pascaru Nicolae pentru a avea niște precizări din sursă directă. În general, răspunsurile lui Nicolae Pascaru au fost fie incoerente, fie de-a dreptul hazlii. Ca urmare, nici la această primă dilemă nu ne-a oferit o precizare clară despre felul cum a reușit să se folosească în 1992 de un stil de lupte care a avut ca punct de pornire anul 1993. Redăm mai jos dialogul dintre reporterul Deschide.MD și Nicolae Pascaru.

Întrebare reporter: „Ce ne puteți preciza despre faptul că, deși K 1 a luat ființă ca o competiție în anul 1993, dvs ați preluat din tehnicile K 1 cu un an mai devreme și nici măcar nu e stil de luptă”

Răspuns Nicolae Pascaru: „Da, dar el a progresat între timp, noi îl formăm, el se formează”

Întrebare reporter: „Și totuși ați spus că în 1992. Cum a fost posibil asta?”

Răspuns Nicolae Pascaru: „La început era așa, apoi...”

Ținem să precizăm că, informându-l despre intenția de a scrie materialul, Nicolae Pascaru a concluzionat că nu facem altceva decât să îl atacăm pentru că și el l-a atacat pe Traian Băsescu. I-am explicat că, cerându-i punctul de vedere și prin argumentele aduse, ceea ce facem noi nu este un atac ci un material jurnalistic care corespunde tuturor normelor deontologice, dar explicația a fost inutilă, Nicolae Pascaru rămânând la ideea că dorim să îl atacăm.

Printre performanțele cu care se laudă Nicolae Pascaru se numără și obținerea celui de al șaselea dan la așa-numita luptă Voievod, pe care se pare că şi l-a atribuit singur și al patrulea dan la Euro-taekwondo, pe care, așa cum vom arăta în partea a doua, tot singur şi l-a atribuit. De asemenea, Pascaru indică că deţine un dan la Viksido. Ce este Viksido, ne-am întrebat? Nu mică ne-a fost mirarea când am văzut că nici atotștiutorul GOOGLE nu cunoaște. Totuși am extins căutarea și am găsit un domeniu numit VICSI-DO care, surpriză, este înregistrat în R. Moldova și care, deși se vrea o federație sportivă, ca formă organizatorico-juridică este un...sindicat, adică o organizație care apără drepturile salariaților în raport cu administrația unei  societăți comerciale.

                                                                                                      SURSA: http://rson.justice.md/organization/view/3351

Am căutat inclusiv pe siteul AGEPI al mărcilor înregistrate din R. Moldova și am găsit și acolo VICSI-DO ca fiind un domeniu expirat din anul 2014.

                                              SURSA: http://www.db.agepi.md/MarciReprezentanti/Details.aspx?id=15oFtT17iufl5VKIXbGtmC

Tot la acest subiect, în discuția cu reporterul Deschide.MD, Nicolae Pascaru a precizat că stilul VICSI-DO este tot un fel de arte marțiale, fondat de un anume Isidor Tănase. Totuși, pe același site oficial al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală aflăm că VICSI-DO nu numai că este un domeniu expirat, ci și că aparține lui Cachcovschii Victor, domiciliat în Ucraina, care a mandat spre reprezentare în R. Moldova pe un anume Cerches Eugen.

                                                      SURSA: http://www.db.agepi.md/MarciReprezentanti/Details.aspx?id=15oFtT17iufl5VKIXbGtmC

În rest, google nu are nicio referire despre faptul că ar exista un stil de luptă numit VICSI-DO (sau Viksido, cum scrie Pascaru), cu atât mai puțin nu există competiții sau practicanți ai acestui stil, ceea ce ne-a dus la concluzia că, după situația creată de inexistentul stil K1, Nicolae Pascaru și-a atribuit din nou niște merite false.

În finalul prezentării, Nicolae Pascaru se indică că ar deţine un dan și la Taekwondo ITF. Acest lucru ar fi posibil fie dacă Nicolae Pascaru ar fi obținut acest dan înainte de 17 ani, vârstă la care a inventat un nou stil de luptă, fie a inventat stilul de luptă Voievod, dar apoi l-a ignorat și s-a concentrat pe Taekwon-do. Dar pentru a verifica informația, am apelat la dnul Viktor Morozan, președinte la TAEKWON-DO SPORTSMEN ASSOCIATION REPUBLIC OF MOLDOVA. Într-un email trimis către redacția noastră, Viktor Morozan a precizat că Nicolae Pascaru NU FIGUREAZĂ cu nici un dan pe siteul OFICIAL al federației internaționale de specialitate. Nicolae Pascaru a spus reporterului Deschide.MD că în R. Moldova sunt 4 federații de Taekwon-Do, dar nu a putut să ne precizeze la care dintre acestea a obținut acel dan. Am apelat din nou la dnul Viktor Morozan, care a precizat că, indiferent cărei federații naționale ar aparține un sportiv, aprecierile care presupun atribuirea unui dan apar pe siteul oficial al federației internaționale de taekwwon-do, caz care nu este valabil în situația lui Pascaru.

Acest material reprezintă doar prima parte a unui reportaj mai amplu. În părțile următoare vom prezenta care sunt și cine stă în spatele organizațiilor naționale și internaționale despre care Nicolae Pascaru spune că recunosc stilul de luptă Voievod. De asemenea, vom prezenta istoria medaliilor pe care Pascaru spune că elevii săi de la Voievod le-a câștigat și vom da detalii despre numărul participanților și competițiile la care luptătorii Voievod evoluează.