Simbolul românesc al primăverii, Mărțișorul, a fost inclus, astăzi, în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit postării ministrului, decizia a fost luată la ședința de astăzi a UNESCO din provincia Jeju a Coreii de Sud, la care participă secretarul de stat pentru cultură Andrei Chistol. 

„Ziceați că e iarnă???? Ninge?? Iar la noi e PRIMĂVARĂ!!! ... Mulțumim tuturor celor care au contribuit, în primul rând colegilor noștri din România”, a scris entuziasmată de acest eveniment ministra Babuc pe Facebook. 

La fel, aceasta a reamintit că, în luna decembrie a anului trecut, Covorul, un alt simbol românesc, s-a regăsit în aceeași listă a UNESCO.

„Viață lungă, MĂRȚIȘOR! Te iubim și suntem mândri!”, și-a încheiat oficialul mesajul. 

Republica Moldova a devenit membru UNESCO cu drepturi depline pe data de 27 mai 1992. Odată cu ratificarea Convențiilor, Republica Moldova beneficiază de dreptul de a propune bunuri/situri de patrimoniu cultural și natural pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și, respectiv, de a propune bunuri de patrimoniul cultural imaterial pentru înscriere în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.