„Partidul Democrat (PD) dezaprobă acțiunile provocatoare de hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către Federația Rusă, reprezentanții partidului și oficiali ai Guvernului și Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii.

Potrivit PD, în ultimul an au fost intentate „zeci de dosare” de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici și guvernamentali din R. Moldova.

„A fost respins de către Interpol și alte instituții internaționale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituții din Federația Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acțiuni de hărțuire și persecuție politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eșec de credibilitate înregistrat de autoritățile ruse a dus la o radicalizare și mai mare a acțiunilor de hărțuire politică”, se spune în comunicatul de presă.

Democrații sunt de părere că „aceste abuzuri derulate de câteva instituții din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, șantaj și hărțuire a oficialilor moldoveni”.

„O altă motivație din spatele acestor dosare fabricate în Federația Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracțiuni pe teritoriul R. Moldova, persoane care au desfășurat și desfășoară activități în interesul serviciilor speciale ruse și împotriva R. Moldova. Iar momentul declanșării acestor acțiuni de hărțuire politică a coincis cu inițierea și avansarea autorităților de anchetă moldovenești în investigația privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniți din Federația Rusă, prin intermediul unor bănci moldovenești”.

În acest context, conducerea PD cere Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene „să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acțiuni de hărțuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federația Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului și Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”.

„De asemenea, PD va informa instituțiile internaționale în legătură cu noile abuzuri comise de Federația Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali și parlamentari ai R. Moldova", se mai arată în comunicatul democraților.

-- Amintim că portalul rusesc rosbalt.ru a scris că un comitet de anchetă rus l-a acuzat de omor pe liderul democrat, Vlad Plahotniuc, și a cerut unei instanțe de la Moscova mandat de arest pe numele acestuia.