Proiectul introducerii în Constituție a limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova a mai primit, azi, un aviz negativ din partea Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională. Inițiativa legislativă a PLDM-ului a beneficiat de patru voturi "împotrivă" şi de trei "pentru" din totalul deputaţilor prezenți la ședință.

Potrivit vicepreședintelui comisiei, deputatul Grupului Parlamentar Popular European, Simion Grișiuc, de la ședința de astăzi au lipsit trei deputați, foștii liberali Iurie Dârda și Artur Gutium, dar și democratul Victor Mândru.

Astfel, în favoarea acestei inițiative au votat democrații Nae-Simion Pleșca, Iurie Chiorescu și deputatul Grupului Parlamentar Popular European, Simion Grișiuc. Împotrivă acestei modificări au fost socialiștii, Radu Mudreac, Petru Corduneanu, Eduard Smirnov și democratul Damian Caraseni.

Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a dat săptămâna trecută primul aviz negativ modificării articolului 13 în Constituție, în ceea ce privește introducerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă. Proiectul a fost susținut doar de liberalul Ion Apostol, în timp ce socialiștii Vladimir Țurcan, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, dar și comuniștii Maria Postoico și Inna Șupac au votat împotrivă. gggggggggg

Anterior, patru comisii parlamentare au avizat proiectul de lege cu privire la modificarea denumirii limbii de stat. Avizele pozitive au fost date de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică; Comisia economie, buget şi finanţe; Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.

Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintată de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat și susținută de fracțiunea PL, Grupul Popular European și de mai mulți deputați din fracțiunea PDM. Curtea Constituțională a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.