Proiectul de lege prin care se urmărește combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise este pe cale să ajungă la faza dezbaterilor din Parlament. Invitat în platourile Publika TV, jurnalistul Valeriu Reniță a precizat că proiectul de lege este necesar, pentru că R. Moldova a fost întotdeauna victima unor războaie informaţionale duse de marele puteri, în special propaganda care vine din est.

Jurnalistul a mai precizat că cei care au inițiat proiectul și deputații care îl vor susține trebuie să fie pregătiți pentru o confruntare cu cei care, în numele libertății de expresie, se vor opune legii.

De asemenea, Valeriu Reniță a mai specificat că termenul de „propagandă” ar trebui foarte bine definit, pentru că aceasta este un tip de manipulare cu instrumente primitive, iar de suferit vor avea și posturi TV care poate nu fac propagandă, anticipând că Rusia va pune la bătaie „armamentul greu” pentru a împiedica votarea legii.

Noi am răspuns cum am putut la anumite provocări comise de Moscova, dar aceste răspunsuri asimetrice nu aveau puterea acelor fapte pe care le cunoaştem, comise de partea rusă, precum embargouri, expulzări a cetăţenilor. Ni se pare că partea rusă va pune în funcţie arme mai grele, una dintre ele fiind fabricarea unui dosar pe numele liderului Partidului Democrat. Este unul dintre instrumentele de presare a PDM pentru a fi mai loial faţă de Rusia şi preşedintele Dodon”, a spus jurnalistul.

Valeriu Reniță a specificat că cei care susțin legea își pot impune punctul de vedere doar dacă se vor bucura de sprijinul partenerilor europeni.

Sigur că PDM încearcă să dea anumite replici, sprijinindu-se pe partenerii care ne ajută. Tensiunile la care s-au ajuns au fost prevăzute, din această cauză vedem aceste relaţii intense dintre PDM şi unele intituţii europene şi euro-atlantice. Asistăm la o nouă fază de confruntare între Moldova şi o putere mare din Est, căreia noi nu i-am rezista, dacă nu am avea sprijin din partea partenerilor.”, a precizat Valeriu Reniță.

Precizăm că, azi, proiectul de lege care prevede combaterea propagandei ruse în Moldova a primit aviz pozitiv din partea Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Amintim că proiectul înaintat de PD permite posturilor de televiziune să emită programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.

La rândul lor, reprezentanții Partidului Liberal consideră că legea democraților „privind interzicerea propagandei ruse” vine cu abordări ce conțin jumătăți de măsură, prin care propaganda rusă va fi doar zgândărită, în nici un caz combătută efectiv.

Experții în securitate informațională au salutat inițiativa Chișinăului de a combate propaganda rusă, dar au atras atenția că doar blocarea emisiunilor informative și analitice produse în Federația Rusă este prea puțin.