Zece percheziții au avut loc recent în orașele Rezina și Drochia, în urma cărora au fost găsite sute de tone de fier uzat fără acte, în valoare de aproximativ un milion de lei.

Ofițerii Direcţiei investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații, în cooperare cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au efectuat 10 percheziţii în orașele Rezina şi Drochia, la mai multe persoane implicate în schema ilegală de contrabandă de resturi şi deşeuri de metale feroase și neferoase.

În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate agende cu înscrisuri de ciornă referitor la activitatea ilegală a persoanelor în cauză, peste 150 000 kg de resturi şi deşeuri de metale feroase şi peste 15 000 kg de resturi şi deşeuri de metale neferoase, fără acte de proviniență, în sumă totală de circa 1 000 000 lei.

Ținem să precizăm că un bărbat de 35 de ani, cetățean al Ucrainei, la 20 octombrie 2017, a fost reținut în flagrant în timp ce intenționa să exporte ilegal prin punctul de trecere al frontierei de stat „Cosăuţi", resturi şi deşeuri de cupru în valoare totală de peste 300 000 lei. Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile.

Astfel, timp de 3 luni de documentare, ofițerii INI în comun cu PCCOCS au stabilit că suspectul a exportat ilegal din Republica Moldova în Ucraina, o cantitate de metale neferoase în valoare de peste 3 000 000 lei.

În cadrul efectuării percheziţiilor la locul păstrării mărfii, precum şi în automobil, polițiștii au depistat şi ridicat: marfă (resturi şi deşeuri de cupru) fără documente de provenienţă, înscrisuri de ciornă referitor la activitatea persoanelor respective, telefoane mobile, două bancnote cu valoarea nominală a câte 100 dolari cu suspiciuni de a fi false.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 248 al 5 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Contrabanda" se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.