Şase acuzatori de stat pretind la funcţia de Procuror General. Astăzi la ora 17:00 a expirat termenul limită de depunere a dosarelor pentru concurs.

Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru a declarat pentru Deschide.MD cei care s-au înscris în concurs sunt:

Eduard Harunjen - Procurorul general interimar

Viorel Morari - şeful Procuraturii Anticorupţie

Igor Popa - şeful Procuraturii Municipiului Chişinău

Iurie Garaba - procuror general adjunct

Igor Serbinov - Adjunct al Procurorului General interimar

Ruslan Caşu - Procuror la Procuratura Ciocana.

Sursa citată ne-a mai declarat că dacă CSP reuşeşte să desemneze candidatul în baza rezultatelor acumulate în concurs, iar Parlamentul până atunci nu modifică Constituţia, atunci Procurorul General ar putea fi numit în baza actualei redacţii a Legii Supreme - adică de Parlament la propunerea Preşedintelui Legislativului. 

Întrebat cât ar putea dura concursul, Roşioru a spus că acest lucru depinde de operativitatea cu care vor fi susţinute testările la poligraf, vor fi întocmite fişierele SIS şi vor fi susţinute testările medicale. "Dacă lucrurile vor merge fără impedimente atunci etapa interviului ar putea avea loc în prima decadă a lunii decembrie". 

Potrivit noii legi a procuraturii, procurorul general ar trebui să nu mai fie numit de Parlament, la propunerea preşedintelui Legislativului, aşa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat.

Fostul procuror general Corneliu Gurin şi-a anunţat demisia din funcţia de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcţiei până în prezent este asigurat de Eduard Harunjen.