Elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România, cu vârsta de peste 18 ani, vor primi o călătorie gratuită pe calea ferată, dus-întors, către şi dinspre localităţile de pe teritoriul României unde vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din 30 octombrie. Călătoria se poate face cu tren regio şi interregio, clasa a II – a, în perioada 29 – 30 octombrie 2016.

Timpromânesc.ro scrie că potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru acordarea acestei facilități, biletul de călătorie se va elibera la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean a Republicii Moldova şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus cât şi pentru întors.

Călătoria de întoarcere se va efectua în ziua de 30 octombrie 2016.

Biletul de călătorie va conține numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev (E)/student (S).

Operatorii de transport feroviari care asigură această facilitate vor prezenta Ministerului Transporturilor, până la 25 noiembrie 2016, situaţia călătorilor care au beneficiat de gratuitate în baza acestei hotărâri de guvern. Situaţia va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei. Recuperarea contravalorii biletelor acordate gratuit se va face din bugetul Ministerului Transporturilor, capitolul „Asigurări şi asistenţă socială" până la sfârşitul anului 2016.

Localităţile de pe teritoriul României unde vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din 30 octombrie 2016 sunt: București, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova.