Fostul bancher rus Gherman Gorbunţov care, acum şase ani, a fost ţinta unui asasinat la comandă, a revenit în Moldova pentru a face declaraţii în faţa procurorilor. Gorbunţov continuă să-l acuze pe Usatîi şi i-a cerut public să revină în ţară pentru a-l confrunta tete-a-tete.

Într-un interviu acordat pentru Publika, Gherman Gorbunţov a declarat, în exclusivitate, că ar deţine probe care demonstrează că cel care l-ar fi comandat este liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi.

„Eu am decis că e timpul să nu mai fug, să nu mă mai ascund. Voi veni şi voi termina cu această istorie, dacă nu astăzi, atunci mâine sau în cel mai apropiat timp. Indiferent cu ce o să se termine. Vom vedea ce se va întâmpla. Eu nu consider că părerea mea este o bănuială. Eu nu sunt o instanţă de judecată şi, desigur, nu pot să-l condamn, dar, pentru mine, sunt convins cu certitudine că e vorba despre comanda lui", a spus fostul bancher rus Gherman Gorbunţov.

Recent, procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au anunţat că organizatorul grupului criminal care urma să-l asasineze pe Gorbunţov ar fi interlopul Ion Druţă, alias Vanea Pisateli. El şi-a recunoscut vina şi a declarat, la rândul său, că cel care i l-ar fi comandat pe bancher este Renato Usatîi. Ipoteza a fost respinsă, însă, de primarul oraşului Bălţi, care se ascunde la Moscova.

„Pentru prima dată l-am văzut pe Usatîi în Moldova unde mi l-au prezentat deja drept persoană care dorește să mă omoare. Cu el personal nu am avut ce împărți. Scopul lui a fost de a mă scoate din cale. Cred că lui Usatîi tot îi este frică. Renato, tu ca o fetiță cânți cântece pe Facebook, te cerți cu toți. Fii bărbat, vino în Moldova! Fiecare va răspunde în fața procuraturii și va sta în pușcărie atâta timp cât merită”, a menționat bancherul rus.

Fostul bancher rus susţine că Usatîi ar fi şi în prezent mână în mână cu Vitalie Proca, cel care a tras în Gorbunţov şi care a fost condamnat în România pentru o altă tentativă de omor.

„Domnul Proca şi-a făcut doar treaba, o dată, de două ori. Faptul că Proca i-a lua apărarea lui Usatîi vorbeşte despre două lucruri: primul - că ei sunt destul de apropiaţi şi ţin legătura până în prezent, şi al doilea - familiei lui Proca i s-au oferit bani", a mai spus Gherman Gorbunţov.

În cadrul interviului pentru Publika, victima atentatului eşuat, Gherman Gorbunţov, a menţionat că nu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, este cel care a trimis killerul să-l împuşte, aşa cum încearcă Usatîi să-i convingă pe toţi.

„Eu l-am sunat pe un prieten şi i-am spus că, mâine, voi merge în Moldova şi i-am spus: Încearcă să-mi organizezi o întâlnire cu domnul Plahotniuc. S-a încheiat cu aceea că am băut ceai. De asta cred că versiunea precum că Plahotniuc este un criminal a eşuat cu succes. Mai exact, a eşuat total", a precizat fostul bancher.

------------------------ La sfârșitul lunii octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că are un martor care confirmă că omorul bancherului Gherman Gorbunțov a fost comandat de Renato Usatîi. Potrivit persoanelor audiate în dosar - spuneau procurorii PCCOCS - killerul Vitalie Proca nu știe cine este comanditarul omorului pe care a încercat să-l execute, dar este gata să declare pentru suma de 600 de mii de euro că „ordinul” a venit de la Vlad Plahotniuc. Pentru a-l determina să facă aceste mărturii, Usatîi ar fi transmis rudelor lui Proca o primă tranșă de 200 mii de euro care a fost urmată de sume mai mici ajunse la soacra killerului, Venera Gasparian.

Tot atunci, procurorii PCCOCS au anunțat că în luna septembrie, autoritățile Federației Ruse au trimis un răspuns privind refuzul de a-l extrada pe Renato Usatîi în Republica Moldova. 

O altă noutatea a dosarului anunțată acum o lună, este faptul că rușii blochează audierea lui Vitalie Proca, deținut în prezent într-un penitenciar din România.