După 6 ani, bancherul Gherman Gorbunțov a revenit în Moldova pentru a da declarații în fața procurorilor. Acest lucru a fost confirmat pentru Deschide.MD de procurorul-șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă.

Audierea lui Gorbunţov în calitate de parte vătămată în dosarul privind tentativa de omor care îl viza a avut loc în incinta PCCOCS, miercuri, 29 noiembrie. 

„Fiind audiat, Gherman Gorbunțov ne-a oferit mai multe detalii foarte importante pentru urmărirea penală, detalii care vor sta la baza unor noi verificări și cercetări în cadrul aceluiași dosar. Acestea detalii se referă preponderent la comanditarul tentativei, dar și la persoana lui Vitalie Proca. După ce vom verifica aceste noi detalii, vom decide dacă e nevoie de audierea lui suplimentară sau nu”, a declarat Nicolae Chitoroagă.

Aceasta este cea de-a doua interacțiune a procurorilor PCCOCS cu Gherman Gorbunțov, prima audierea având loc la Londra. 

Șeful PCCOCS afirmă că, în comparație cu primele declarații făcute de Gorbunțov, audierile de ieri relevă mai alte aspecte necesare pentru stabilirea adevărului pe caz.

Întrebat dacă, în calitatea lui de parte vătămată, Gorbunțov beneficiază de pază asigurată de stat, Nicolae Chitoroagă, ne-a spus că bancherul a făcut o solicitare în acest sens conform procedurilor legale.

Amintim că, în 2012, Gorbunțov a fost victima unei tentative de asasinare. Acest eveniment a stârnit o puternică rezonanță în Moldova, dar și peste hotare. Potrivit unor versiuni descrise de jurnaliștii de la RISE România, confirmate ulterior de procurorii care gestionează cauza, comanditarul asasinatului ar fi fost Renato Usatîi, care ar fi acționat la indicația coordonatorilor și finanțatorilor săi de la conducerea Căilor Ferate Rusești.