Pe 1 decembrie se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, proces istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Prima zi din luna decembrie a devenit astfel și Ziua Națională a tuturor românilor. Pe lângă evenimentele care se vor organiza în orașele de peste Prut, și în Republica Moldova, ca în fiecare an, vor avea loc mai multe manifestări.

Concert la Consulatul General al României din Cahul

Consulatul General al României la Cahul a organizat, pe data de 28 noiembrie, o recepție cu prilejul zilei de 1 decembrie. Evenimentul a deschis seria manifestărilor care marchează Centenarul Marii Uniri.


Mitropolia Basarabiei va ține o slujbă pentru unitatea poporului român

Ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a tuturor românilor, va începe cu o rugăciune oficializată de preoții Mitropoliei Basarabiei. Slujba va începe la ora 10:00 în incinta Paraclisului Mitropolitan din str. 31 August 1989.

Preoții Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, vor săvârși un Te-Deum pentru binefacerile primite și vor înălța rugăciuni pentru unitatea poporului român.


„Marșul Recunoștinței” organizat de Partidul Unității Naționale

Partidul Unității Naționale va organiza vineri, 1 decembrie, un eveniment de comemorare a eroilor români. Evenimentul va avea loc sub genericul „Marșul Recunoștinței”. Acesta va începe la ora 18:00 în Scuarul Gării feroviare și se va termina la Cimitirul Eroilor Români. Marșul este dedicat soldaților români căzuți în primul război mondial pentru salvarea Basarabiei de la teroarea hoardelor bolșevice, precum și soldaților români din cel de-al Doilea Război Mondial care au eliberat Basarabia de sub ocupația URSS.


Ziua Națională a tuturor românilor, marcată și de românii din afara granițelor

Vineri, 1 decembrie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală vor avea loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru, după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică în 1940.

„Vă așteptăm cu drag pentru a rememora împreună pagini dureroase ale istoriei noastre, a omagia victimele deportărilor, a reflecta asupra prezentului și viitorului”, îndeamnă organizatorii.


Ziua Națională a României la Orhei

„Dragi români basarabeni, cu toţii ştim că Orheiul a fost în permanență una din flăcările cele mai puternice ale românismului din Basarabia. Orheiul a fost printre primele localităţi care au cerut Unirea Basarabiei cu România, în 1918. Tot în Orhei a existat una dintre cele mai puternice mişcări de rezistenţă naţională în perioada sovietică, ai cărei membri au plătit cu viaţa pentru a păstra neştearsă identitatea românească.

Astfel, pe data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului", vă invită la un Marș al Unirii. Haideți să sărbătorim împreună Ziua de Aur a istoriei românești.

Vă așteptăm la ora 14:00 la Biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, situată la intersecţia străzilor Dorobanţi, Tricolorului şi M. Gorki, de unde vom porni în marș spre Monumentul lui Vasile Lupu.

Să demonstrăm că Orheiul simte românește și vrea să revină acasă în cadrul ROMÂNIEI MARI”, se arată în descrierea evenimentului.


Marș dedicat Zilei Naționale a tuturor românilor, organizat de un grup de unioniști 

Evenimentul va avea loc pe 1 decembrie cu începere la ora 15:00 în fața Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Marșul va avea traseul prin fața ambasadelor Federației Ruse și Ungariei, și se va încheia în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Mare Adunări Naționale.


„Marsul Unirii” sub egida Alianței pentru Centenar (Sâmbătă 2 decembrie, ora 14:00)

Așa cum am fost obișnuiți în fiecare an, organizațiile unioniste își unesc eforturile pentru a marca Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a tuturor românilor printr-un eveniment de mare amploare. Traseul marșului, care va avea ca punct de plecare statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din PMAN, va fi anunțat înainte de începerea evenimentului pentru a evita anumite provocări.

Alianța pentru Centenar – este coaliția formată din peste 100 de organizații românești, care are ca scop organizarea și desfăşurarea de-a lungul anului 2018 a unui șir de evenimente şi acţiuni culturale, comemorative sau cetățenești dedicate Marii Uniri, iar ca scop strategic formularea, promovarea şi realizarea idealului de reîntregire națională.

 

Totodată, ținem să precizăm că, contingentul Armatei Naţionale va participa la Bucureşti la Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României.

Plutonul moldovenesc, format din 33 de ofiţeri şi subofiţeri ai Companiei Gărzii de Onoare, va defila în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, alături de militari din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Republica Moldova participă la parada militară din România începând cu anul 2014.