A visat să devină stomatolog, dar a devenit designer. Marcela Moscovciuc este o tânără creatoare de modă din orașul Orhei, care coase rochii de mireasă în propriul său atelier din localitate. Fiind masterandă, Marcela a câștigat un grant european în sumă de 13 mii de euro, care i-a permis să-și inițieze o afacere la ea acasă, scrie stirilocale.md.

„Am aflat despre grant de la sora mea. Imediat am scris ideea de afacere și am trecut în următoarea etapă. A urmat planul afacerii. Apoi fiind ghidați de consultanți am intrat în ultima etapă unde trebuia să prezint, în mod verbal, ideea mea de a face un atelier anume la Orhei”, a povestit Marcela.

Din banii câștigați, scrie sursa citată, tânăra a cumpărat mobilier pentru atelier, mașină de cusut, fier și masă de călcat performante și un surfilator. Cel mai scump utilaj este mașina de brodat importată din Japonia. Aceasta o ajută să creeze ornamente sofisticate în scurt timp. Are și un nume. În cadrul atelierului, toți o numesc Dumitrița – numele reprezentând prima broderie confecționată.

Atelierul Marcelei produce nu doar rochii de mireasă, dar și rochii de seară și de zi. De obicei, articolele sunt cusute la comandă, însă rochiile din colecția „Arhaism” sunt ceva aparte. Cusute dintr-o țesătură fină, înfrumusețate cu broderii în stil tradițional, rochiile luminează în întuneric. 

Efectul spectaculos se datorează firelor fosforescente folosite în broderie. Ideea aparține mamei Marcelei. Mireasa care poartă o astfel de rochie poate străluci, la propriu, la nuntă.

Deocamdată atelierul are doar patru angajați, dar Marcela Moscovciuc vrea să cucerească și piețele din afara țării.

„E foarte bine să lucrez cu ea. E foarte înțelegătoare și receptivă la ideile mele. Ne completăm una pe alta, într-o oarecare măsură”, ne-a spus Marina, una dintre angajați.

„Am nevoie de o echipă tânără, pentru că trebuie să privim în aceeași direcție. Îmi doresc ca până la Anul Nou să-mi găsesc încă un ajutor”, a menționat Marcela.

Are zeci de clienți nu doar din Orhei și Chișinău, dar și din diasporă. Recent a transmis un set de haine unei femei stabilite în USA, iar în prezent lucrează la mai multe costume de scenă pentru un grup de dansatori moldoveni din Grecia.

sursa: stirilocale.md