Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning a lansat astăzi cartea „Provocări la adresa spațiului comunicațional comun România - Republica Moldova. Elemente de război informațional în R.Moldova la adresa României”, semnată de Iulian Chifu și Oazu Nantoi.

Lansarea a avut loc în incinta Ministerului de Externe de la București cu participarea ministrului Teodor Meleșcanu și al ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac. 

Traiectoria europeană și euroatlantică a Republicii Moldova este brăzdată de impedimente, care deși s-au dovedit a fi adesea rolul unor imixtiuni exogene nu trebuie singularitate în tabloul clinic general. Acest context vădește în egală măsură incapacitatea sistemelor interne de a răspunde promt și eficient, sau de a desfășura acțiuni specifice de profilaxie. În atari condiții, spațiul public din Republica Moldova capătă valențele unui adevărat poligon al propagandei și dezinformării ce aduce atingere nu doar intereselor pragmatice a României și Republicii Moldova, ci chiar acelor dimensiuni profunde, sacrosante, ce țin de identitate, limbă și valori perene”, notează autorii în prefață.

Lucrarea urmează să fie lansată săptămâna viitoare și la Chișiău. Ea poate fi „răsfoită” online pe ispri.ro, însă autorii promit că o vor publica în curând și pe site-le oficiale ale participanților la proiect, din Republica Moldova, inclusiv pe portalul Deschide.MD.