Renato Usatîi consideră decizia procurorilor de a cere mandat de arest pe numele lui - drept o răfuială din partea lui Vlad Plahotniuc. Liderul Partidului Nostru insistă pe faptul că toate probele procurorilor moldoveni sunt de fapt niște acțiuni coordonate cu organele de anchetă din România care gestionează un dosar pe numele ucigașului Vitalie Proca, iar Usatîi are în el - statut de martor. 

Politicianul a difuzat niște fragmente dintr-o discuție cu Malarciuc, din care pretinde că ar reieși faptul că Proca a vrut să-l declare pe Vlad Plahotniuc - comandatarul omorului lui Gherman Gorbunțov.

Renato Usatîi a promis că va publica un ”documentar” de circa o oră, cu astfel de interceptări din care toată lumea va înțelege că el este nevinovat.

El a mai promis că toți cei care sunt astăzi implicați în instrumentarea dosarului său vor plăti pentru lacrimile și îngrijorările părinților săi. 

Publicăm mai jos comentariul său integral:

Renato Usatîi este învinuit oficial de către procurorii moldoveni că în 2011 l-a expropriat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov de pachetul majoritar de acţiuni pe care le deţinea la „Universalbank" din Chişinău şi că ulterior a comandat asasinarea acestuia. Astăzi, Judecătoria Centru a examinat cererea procurorilor privind eliberarea unui mandat de arest și darea lui în căutare internațională, însă ședința decisivă a fost amânată pe luni din motiv că avocații politicianului au cerut recuzarea judecătorilor.

Potrivit ordonanţei procurorului, Usatîi este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi anume că prin intermediul unei companii offshore l-a deposedat pe Gorbunţov de 68 de mii 401 acţiuni în sumă totală de peste 113,5 milioane de lei. Totodată, politicianul este învinuit că a comandat şi a organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, refugiat la Londra. Documentele confirmative din dosar au fost publicate pe site-ul crimemoldova.md

Dacă va fi eliberat mandat de arestare, Renato Usatîi va fi dat în urmărire generală. Procurorul Busuioc a motivat necesitatea arestării lui Usatîi pe motiv că acesta n-a dat curs citaţiilor şi nu se află în ţară.