Modificarea art. 13 în Constituție a trecut „pozitiv”, ieri, la Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică. O surpriză în acest raport o constituie votul fostului director al Serviciului de informații și securitate, ex-comunistul Artur Reșetnicov, care a votat în favoarea acestei modificări.

Inițiativa PLDM a primit patru voturi „pro” și trei „impotrivă” din partea deputaților, membri ai acestei comisii.

Potrivit vicepreședintelui comisiei, Eugen Carpov, „a fost o majoritate la limită, dar proiectul a fost avizat pozitiv”. 

De menționat este faptul că Artur Reșetnicov a dat votul decisiv, care a făcut ca inițiativa legislativă să primească avizul pozitiv în Comisie. Astfel, 4 membri ai Comisiei au votat „pentru”. Aceștia sunt Roman Boțan (PL), Eugen Carpon (GPPE), Mihaela Spatari (GPPE) și Artur Reșetnicov (PD).

Împotriva acestei modificări au fost socialiștii Ghenadi Mitriuc, Anatolie Labuneț și democratul Anatolie Gorilă care la fel ca și Reșetnicov a făcut parte anterior din Partidul Comuniștilor. 

Președintele comisiei, Roman Boțan, a precizat pentru Deschide.MD că de la ședința de ieri au absentat trei deputați: Constantin Țuțu (PD), Eugeniu Nichiforciuc (PD) și liberalul Oleg Ogor.

Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică este a patra comisie parlamentară care a avizat pozitiv înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituție. 

Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintată de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat. Înalta Curte a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională. ffffffffffff

Amintim că anterior, într-un interviu acordat pentru timpul.md, întrebat ce limbă vorbește, Artur Reșetnicov a spus: „Aș vrea ca, în timpul apropiat, oamenii să nu fie dezbinați în două tabere, în funcție de cum numesc limba pe care o vorbesc”. În cadrul aceluiași interviu Reșetnicov a făcut unele precizări și despre votul său privind modificarea art.13 în Constituție, atunci, acesta spunea că „în momentul când va fi votul respectiv, atunci o să-l justifice”.