Renato Usatîi este învinuit oficial de către procurorii moldoveni că în 2011 l-a expropriat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov de pachetul majoritar de acţiuni pe care le deţinea la „Universalbank" din Chişinău şi că ulterior a comandat asasinarea acestuia. Astăzi, Judecătoria Centru a examinat cererea procurorilor privind eliberarea unui mandat de arest și darea lui în căutare internațională, însă ședința decisivă a fost amânată pe luni din motiv că avocații politicianului au cerut recuzarea judecătorilor.

Potrivit ordonanţei procurorului, Usatîi este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi anume că prin intermediul unei companii offshore l-a deposedat pe Gorbunţov de 68 de mii 401 acţiuni în sumă totală de peste 113,5 milioane de lei. Totodată, politicianul este învinuit că a comandat şi a organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, refugiat la Londra. Documentele confirmative din dosar au fost publicate pe site-ul crimemoldova.md

Dacă va fi eliberat mandat de arestare, Renato Usatîi va fi dat în urmărire generală. Procurorul Busuioc a motivat necesitatea arestării lui Usatîi pe motiv că acesta n-a dat curs citaţiilor şi nu se află în ţară. Usatîi a declarat sâmbătă dimineaţă on-line că se află la Moscova şi că totul se face la comanda lui Plahotniuc.

Vom aminti că Renato Usatîi a recunoscut că s-a întâlnit la Moscova și a transmis banii persoanelor reținute anterior, fiind bănuite de procurori de cumpărarea unor mărturii false de la killerul Vitalie Proca, în favoarea liderului Partidului Nostru. Politicianul a invocat, însă, că el, de fapt, ar fi martor într-un dosar din România, în care se investighează tentativa de omor a lui Gorbunțov și asta explică acțiunile sale. 

După vizita procurorilor la Londra, unde a fost audiat Gherman Gorbunțov, Renato Usatîi a anticipat că pe numele lui va fi eliberat un mandat de arest. 

Publicăm mai jos documentele din dosar: