Procurorii Anticorupție au reținut încă trei persoane în dosarul licitațiilor trucate în primării, printre ei fiind și un funcționar de la Ministerul Mediului. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de procurorul de caz, Dorin Compan.

Acuzatorul spune că reținerile de azi au avut loc după ce în actele ridicate luni au fost găsite probe suplimentare care au făcut posibilă extinderea listei de bănuiți.  Tot astăzi magistrații au decis că șase dintre persoanele reținute luni vor merge în izolator, iar trei - în arest la domiciliu deoarece colaborează și-au recunosct în mare parte vina și cu ancheta.

Vom aminti că procurorii anticorupție, împreună cu ofițerii CNA, au reținut, luni, nouă persoane, între care primarul liberal al satului Ghelăuza, Nicoleta Malai şi primarul satului Găleşti. Din lotul celor reținuți mai fac parte un consilier raional, un şef de la Fondul Ecologic, şi reprezentanţii unor agenţi economici.

-- Potrivit unui comunicat de presă emis luni seara de CNA, procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi a staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar. Reporterii Deschide.MD au aflat lista primăriilor la care, ieri, au fost efectuate percheziții și ridicări de acte. Am căutat localitățile în lista proiectelor finanțate, în 2016, din banii Fondului Ecologic, constatând că, în cele mai multe cazuri, sumele oscilează între un milion și două milioane de lei. Sumele de facto ale proiectelor sunt însă mult mai mari, potrivit tender.gov.md. De pe aceeași sursă publică am reușit să culegem și lista companiilor care câștigau licitațiile respective. În mare parte este vorba despre: Valenscor Design SRL, Barzine-CONS SRL, Santeh-Trans SRL, Levprocons SRL, Regal Rent SRL și altele. Ulterior, motoarele de căutare ni l-au prezentat drept beneficiar unic al acestor firme pe Alexei Voloșciuc, reținut și el pentru 72 de ore.

Voloșciuc ar fi gestionat întreaga schemă infracţională, care consta în negocierea finanțării proiectelor cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului, proiecte finanțate care urmau să fie atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi aplicanţi.

În continuarea intenţiilor sale infracţionale, după semnarea contractelor, acelaşi beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obţine plăţile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei.