La peste 4 luni de la pronunțarea hotărârii motivate a Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) de condamnare a controversatului om de afaceri Ilan Șor, dosarul acestuia încă nu a fost transferat la Curtea de Apel Chișinău.

Aceasta chiar dacă atât procurorii, cât și avocații condamnatului au anunțat că vor ataca sentința cu recurs. Dosarul a fost blocat de judecătorul Andrei Niculcea, cel care a judecat cauza, scrie Anticoruptie.md

Ocreabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, a declarat pentru sursa citată că dosarul nu a fost încă transmis instanței de Judecătoria Chișinău. „De regulă, dosarele ajung în termen mai mic la noi de la instanțele de fond. Nu cunoaștem detalii despre întârzierea din acest caz”, a explicat aceasta.

Tototdată, responsabilii de la Cancelaria Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au comunicat că dosarul se află încă la judecătorul Andrei Niculcea, cel care a examinat cauza.

„Da, dosarul este la mine. Nu l-am transmis încă la Curtea de Apel pentru că a durat traducerea hotărârii. Inculpatul nu cunoaște limba de stat și este o încălcare a drepturilor lui. Nu știu când va fi gata traducerea pentru că nu mă ocup eu de ea. Când o vom avea, vom transmite dosarul mai departe”, a declarat magistratul.

Întrebat de ce nu a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată sentința motivată în dosarul lui Ilan Șor, Niculea a argumentat că această cauză a fost examinată în ședință închisă, iar hotărârea motivată va putea fi făcută publică abia după ce se va pronunța și Curtea de Apel.

Amintim că primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la 8 la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Sursa citată mai scrie că în ce privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.