Procuratura a deschis două cauze penale în cazul prăbușirii din mina de la Pașcani. Ulterior a fost reținută și o persoană care este angajat al minei. Declaraţia a fost făcută de reprezentanții procuraturii, în cadrul unei conferințe de presă.

Igor Popa, adjunctul procurorului general, a mai spus că în seara de 20 noiembrie, autoritățile au fost alertate în legătură cu surparea minei de la Pașcani. Reprezentanții Serviciului Situații Excepționale afirmă, cu certitudine, că alte victime în mină nu sunt în afară celor trei persoane. 

„A fost creată o celulă de criză în acele momente. Imediat la fața locului s-au deplasat procurorii și reprezentanții instituțiilor de resort. Au fost create mai multe echipe de salvatori iar unii dintre aceștia au mers în mină să vadă dacă nu sunt victime. La distanța de circa patru kilometri de la intrarea în mină au fost găsite cadavrele a doi angajați care lucrau la această mină. O altă persoană a fost găsită în viață însă a decedat în drum spre spital. Ulterior s-au creat condiții pentru procuratură și poliție ca să poată face ancheta de urmărire penală”, a declarat Vitalie Garbuțchi, șef Direcția situații excepționale a municipiului Chișinău 

Popa a adăugat că sunt verificate contractele de angajare a celorlalți peste 40 de angajați, iar dosarele pornite sunt pe baza nerespectării regulilor muncii și nerespectarea regulilor de exploatare a minelor.  

Ținem să precizăm că proprietarul minei surpate luni, 20 noiembrie, în localitatea Pașcani (Criuleni), în urma căreia au decedat trei persoane, refuză să comenteze, argumentând că cine poate oferi comentarii sunt organele de anchetă.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, directorul Cooperativei de producție „Orizont-Extragere”, Tudor Chira, a declarat că „nu are nici un minut liber” pentru a comenta accidentul.

Eu sunt foarte ocupat acum cu Procuratura. Nu am timp. Se ocupă Procuratura, se ocupă Poliția, eu sunt ocupat”, a spus el.

Rugat să vină cu o declarație pentru familiile persoanelor decedate, Chira n-a făcut decât să repete: „Eu sunt ocupat. Nu am un minut liber”.

------------------- Luni, 20 noiembrie, o echipă din trei bărbați a plecat la muncă în cariera de piatră. Spre seară, observând lipsa acestora, familiile au dat alarma. La ora 19:50 au fost alertați salvatorii pentru a face verificări, fiind depistate două persoane decedate. Din nefericire, a treia persoană -  care a fost găsită în viață - a murit în drum spre spital.

Drept urmare, Pavel Filip a dispus activarea celulei de criză. Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor. 

Şeful Executivului a mai dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din ţară, în special condițiile de siguranță în care activează și în cazul în care sunt depistate nereguli să se intervină imediat pentru stoparea activității lor, în conformitate cu legea.

Rudele muncitorilor decedați l-au acuzat pe Tudor Chira pentru cele întâmplate. Potrivit lor, persoanele care activau în carieră nu aveau nici măcar căști de protecție, iar verificarea securității se efectua odată în an.

Mina surpată luni, 20 noiembrie, din satul Pașcani (r-nul Criuleni) aparține Cooperativei de producție „Orizont-Extragere”. Aceasta este înregistrată în anul 1992 în localitatea Cricova (mun.Chișinău).