Proprietarul minei surpate luni, 20 noiembrie, în localitatea Pașcani (Criuleni), în urma căreia au decedat trei persoane, refuză să comenteze, argumentând că cine poate oferi comentarii sunt organele de anchetă.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, directorul Cooperativei de producție „Orizont-Extragere”, Tudor Chira, a declarat că „nu are nici un minut liber” pentru a comenta accidentul.

Eu sunt foarte ocupat acum cu Procuratura. Nu am timp. Se ocupă Procuratura, se ocupă Poliția, eu sunt ocupat”, a spus el.

Rugat să vină cu o declarație pentru familiile persoanelor decedate, Chira n-a făcut decât să repete: „Eu sunt ocupat. Nu am un minut liber”.

----Amintim că luni, 20 noiembrie, o echipă din trei bărbați a plecat la muncă în cariera de piatră. Spre seară, observând lipsa acestora, familiile au dat alarma. La ora 19:50 au fost alertați salvatorii pentru a face verificări, fiind depistate două persoane decedate. Din nefericire, a treia persoană -  care a fost găsită în viață - a murit în drum spre spital.

Drept urmare, Pavel Filip a dispus activarea celulei de criză. Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor. 

Şeful Executivului a mai dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din ţară, în special condițiile de siguranță în care activează și în cazul în care sunt depistate nereguli să se intervină imediat pentru stoparea activității lor, în conformitate cu legea.

Rudele muncitorilor decedați l-au acuzat pe Tudor Chira pentru cele întâmplate. Potrivit lor, persoanele care activau în carieră nu aveau nici măcar căști de protecție, iar verificarea securității se efectua odată în an.

Mina surpată luni, 20 noiembrie, din satul Pașcani (r-nul Criuleni) aparține Cooperativei de producție „Orizont-Extragere”. Aceasta este înregistrată în anul 1992 în localitatea Cricova (mun.Chișinău).