Procurorii cer încă 16 ani de închisoare în cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Veaceslav Platon pentru escrocherie. Despre acest lucru au anunțat acuzatorii de stat în cadrul ședinței de judecată de astăzi, 20 noiembrie, la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani).

„În susținerea poziției sale, acuzatorul de stat a indicat doar presupuneri. Presupune că ar fi intenția să sustragă, presupune că un act a fost falsificat, martorii presupun că Platon ar fi beneficiar. Învinuirile aduse sunt aberații, fără a mai vorbi de termenul solicitat”, a declarat avocatul Ion Crețu.

Procurorul de caz, Alexandru Cernei, a evitat să ofere declarații de presă în acest sens.

------------------------ Supranumitul „raiderul nr 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon a fost condamnat anterior la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. 

Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.