Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit astăzi evenimentul de lansare al proiectului „TWINNING: Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia”, finanţat de Uniunea Europeană.

La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Monica Babuc, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, și ambasadorul Italiei în Republica Moldova, E.S. Valeria Biagiotti.

Potrivit unui comunicat de presă emis de MECC, Monica Babuc a mulțumit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadei Republicii Italiene în Republica Moldova pentru sprijinul oferit în protejarea și promovarea patrimoniului cultural al țării. Oficialul a afirmat că țara noastră are un patrimoniu bogat care merită a fi cunoscut și protejat, iar acest proiect va veni în sprijinul atât al specialiștilor, dar și în consolidarea capacităților de cunoaștere și de promovare a subiectelor de protejare a patrimoniului în interiorul Republicii Moldova, deoarece „punerea în valoare a patrimoniului cultural al țării poate servi drept sursă de dezvoltare culturală durabilă”.

Monica Babuc a precizat, de asemenea, că obiectivul general al proiectului, implementat în parteneriat cu Ministerul Proprietății Culturale, Activităților și Turismului din Italia, este de a oferi suport instituțiilor specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic şi îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural.

Proiectul „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia” este implementat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) în parteneriat cu omologul său din UE, Ministerul Proprietății Culturale, Activităților și Turismului din Italia (MiBACT).

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și are un buget de 1 milion de euro. Acesta va avea o durată de 2 ani, din septembrie 2017 până în septembrie 2019. În cadrul proiectului, vor fi implicați aproximativ 30 de experți din Italia care vor activa în strânsă cooperare cu experții moldoveni. Metodele de lucru vor fi bazate pe dialog continuu, consolidarea capacităților și abilitarea instituțiilor din Republica Moldova prin revizuirea cadrului legislativ, dezvoltarea programelor educaționale, vizite de studiu, stagii la instituțiile italiene, seminare, ateliere de lucru, training-uri, instruire la locul de muncă și dezvoltarea de proiecte-pilot. Principalii beneficiari direcți ai proiectului sunt Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și instituțiile sale conexe.