Dorin Chirtoacă consideră eșecul referendumului de astăzi un semnal din partea cetățenilor și anume că „nu accceptă ceea li se propune de cei care își bat joc de ei”. Primarul General suspendat a mulțumit tuturor celor care s-au mobilizat cu apelul său la boicot, inclusiv partidelor politice care au adoptat decizii similare.

Dorin Chirtoacă: A fost fără precedent cee a ce s a întâmplat în ultimele săptămâno. S-au băgat și în lenjeria intimă și sub ea. Și dacă se va continua așa, fiecare cetățean va fi supus acestui risc. Locuitorii Chișinăului au transmis și un mesaj întregii republici: că nu accceptă ceea li se propune de cei care își bat joc de ei. 

Ca să nu mai avem o justiție de care este, un parlament de care este și multe alte lucruri de care sunt, trebuie să schimbăm lucrurile la următoarele alegerile parlamentare.

Problema de la Primărie nu se rezolvă astăzi pentru că există și cealaltă parte, cu dosarele. Dacă va mai rămâne ceva din democrație în Chișinău și în republică, atunci asta este calea: să-mi duc mandatul până la capăt.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au solidarizat cu apelul nostru, și celorlalte partide, și oamenilor de cultură dar și membrilor de partid, organizațiilor unioniste, Anei Nichita, lui Ionel Pușcaș, lui Ion Purice, lui Valeriu Munteanu, domnului președinte Mihai Ghimpu. Cetățenii ne-au dat un semnal foarte clar. Rămâne să vedem cum facem mai departe ca dezideratul unirii să fie dus până la capăt. Asta vor cetățenii din Chișinău.

La final, Dorin Chirtoacă l-a felicitat pe Mihai Ghimpu cu ocazia Zilei de naștere.

-- Precizăm că referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a luat sfârșit. La ora 21:00, toate secțiile de votare, conform prevederilor legislației, s-au închis.

Potrivit datelor preliminare, până la ora 21.00, la urne au ieșit 110 502 de alegători, ceea ce constituie 17.53% din numărul cetățenilor cu drept de vot. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puțin 33% dintre cei peste 640 de mii de alegători, ceea ce constituie puțin peste 210 mii de alegători.

Aceasta nu este prima încercare a PSRM și a liderului neoficial al acestuia, Igor Dodon, de a obține șefia capitalei. În anul 2011 Igor Dodon, pe atunci comunist, a candidat la fotoliul de primar, însă a fost învins de Dorin Chirtoacă. Ulterior, în anul 2015, succesorul lui Dodon la șefia PSRM, Zinaida Greceanîi, a luptat pentru funcția de primar general, însă și de această dată Chirtoacă a obținut victoria în fața socialiștilor.

Chiar dacă nu cunoaștem deocamdată câți dintre alegători au votat la referendum pentru demisia lui Chirtoacă și câți au votat pentru păstrarea acestuia în funcție, cert este faptul că numărul total de alegători prezenți la urnele de vot este mult mai mic decât numărul cetățenilor care l-au susținut pe Dodon în primul tur al campaniei prezidențiale din 2016 (158 485 de alegători).