Continuă indignările și luările de poziție ale cetățenilor români care, fără voia lor, au apărut în filmul „Istoria Moldovei” a lui Dodon. Printr-un comunicat, Asociația Terra Dacica Aeterna, cu sediul în Cluj-Napoca, consideră că a fost prejudiciată pentru că membri ai organizației au fost asociați cu un documentar propagandistic și politizat, produs sub patronajul președintelui R. Moldova. De asemenea, în comunicat se evocă ilegalitatea faptului că în filmul lui Dodon au apărut copii fără ca, în prealabil, să fie cerut consimțământul părinților acestora.

În comunicatul oficial al Asociației Terra Dacica Aeterna se „dezaprobă folosirea imaginilor cu membrii asociației în serialul istoric patronat de Igor Dodon”.
Terra Dacica Aeterna, prima asociație de reconstituire istorică antică din România, menționează că membrii săi nu au fost informați despre faptul că imaginile filmate în cadrul Festivalului Apulum, ediția 2017, vor fi folosite pentru a ilustra seria de documentare “Istoria Moldovei”, se arată în comunicat 

Membrii organizației îți exprimă cu atât mai mult indignarea, cu cât nu cunoșteau faptul „că producția menționată se află sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.”

În comunicat, Asociația Terra Dacica Aeterna se consideră prejudiciată de felul în care au fost folosite imaginile cu membrii organizației și atrage atenția că autorii filmului „Istoria Moldovei” au comis ilegalități atunci când în producția cinematografică au prezentat imagini cu copii fără consimțământul părinților acestora.

Considerăm că folosirea imaginilor în alt context decât cel în care au fost filmate (în acest caz, un festival istoric) aduce prejudicii de imagine asociației Terra Dacica Aeterna. Terra Dacica Aeterna dorește ca imaginea ei să nu fie asociată vreunei puteri politice sau vreunei forme de propagandă politică. Menționăm de asemenea că minorii care fac parte din TDA au fost filmați și apar în film fără acordul părinților, caz interzis de lege” se specifică în comunicatul oficial al organizației cu sediul în Cluj-Napoca

 -------------------------- Amintim că un demers jurnalistic al redacției Deschide.MD a scos la iveală faptul că în filmul „Istoria Moldovei”, documentar patronat de președinția R. Moldova, s-au folosit în mod fraudulos imagini de la Festivalul Roman Apullum, eveniment care a avut loc în această primăvară în Alba Iulia.


35