Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, însoțită de reprezentanți ai Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, ai Preturii sectorului Buiucani și ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică a inspectat la fața locului șantierul de construcții din strada V. Belinski, 4, gestionat de SC "Inamstro" SRL, firmă aflată în conflict cu vecinii care locuiesc în case la sol, este menținat într-un comunicat al Primăriei.

Nemulțumirile invocate de vecinii noii construcții se referă la nerespectarea regimului de înălțime a viitorului edificiu, ignorarea opiniei oamenilor pe subiectul edificării clădirii, nerespectarea distanței dintre șantier și casele la sol din preajmă, avarierea caselor vecinilor, lipsa de informație referitoare la construcție etc.

Edilului-șef al Capitalei i-a fost interzis accesul pe șantier de către reprezentanții firmei de construcții, invocându-se informarea tardivă din partea autorităților administrației publice locale a municipiului Chișinău și faptul că șantierul ar fi conservat.

În context, primarul general interimar a declarat că agentul economic nu respectă normele în construcții, iar Primăria Chișinău, ca și autoritate care liberează actele permisive în construcții, este obligată să verifice corectitudinea respectării proiectului.

„Noi vom deschide procedura de contravenție. Situația dată nu poate continua la nesfârșit, pentru că aici locuiesc oameni, iar șantierul nu poate rămâne deschis multă vreme, pentru că poate genera pericole", a subliniat edilul-șef.

Săptămâna viitoare la Primărie va fi convocată o ședință cu părțile implicate în acest proiect: grupul de lucru creat de către Ministerul Sănătății, SC "Inamstro" SRL, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Pretura Buiucani și Agenția pentru Supraveghere Tehnică, pentru a stabili cauza ignorării propunerilor municipalității vizavi de modificarea proiectului, și la ce stadiu sunt acestea. De asemenea vor fi invitați și locatarii din preajmă pentru a găsi soluții de compromis și pentru a stabili soarta de mai departe a construcției din str. V. Belinski, 4.

Silvia Radu a fost informată despre conflictul dintre compania de construcții și cetățeni de către reprezentanții locatarilor din preajma șantierului nominalizat, care au fost miercuri în audiență la primarul general interimar pe acest subiect.

O dispoziție vizavi de sistarea lucrărilor de construcție din str. V. Belinski, 4 a fost emisă de către viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu în luna septembrie 2017, care prevede retragerea autorizației de construire de către SC "Inamstro" SRL, până la aplanarea litigiului și emiterea unei hotărâri definitive și irevocabile a instanței de judecată.