Fostul primar de Taraclia, Serghei Filipov, a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție în dosarul (tuia occidentală). Despre acest lucru a anunțat chiar Filipov pe pagina sa de Facebook menționând că „clounada din instanțele din Cahul a luat sfârșit”.

Filipov mai scrie că este bucuros de faptul că în sfârșit „s-a făcut dreptate”.

Serghei Filipov este primar al or. Taraclia din 2011, de când a câştigat alegerile din partea PCRM, după primul tur de scrutin, cu 64,08% din voturi.

În 2015, în luna iunie, în calitate de candidat independent, Filipov a acumulat 69,88% din voturile alegătorilor din Taraclia, obţinând, din primul tur, un nou mandat în fruntea orăşelului din sudul Moldovei.

Oamenii l-au votat deşi, începând cu anul 2013, edilul era figurant într-un dosar penal. Mai exact, procurorii l-au învinuit pe Filipov de faptul că, fiind primar şi „persoană cu demnitate publică”, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2013, „ignorând prevederile punctului 2 al deciziei Consiliului Orăşenesc Taraclia din 24 octombrie 2013 privind confirmarea actelor de cercetare fitosanitară a spaţiilor verzi şi efectuarea lucrărilor de tăiere, potrivit căruia, pentru resurse naturale şi mediu, se permitea tăierea arborilor doar prin coordonarea cu Inspecţia Ecologică de Stat, acţionând intenţionat, fără coordonarea acţiunilor sale cu Inspecţia…, fără marcarea prealabilă pe teren a arborilor preconizaţi pentru tăiere, ignorând legea…, a ordonat şi, la indicaţia sa, au fost tăiaţi ilegal 31 de arbori din specia „tuia occidentală” din scuarul amplasat vis-a-vis de Primăria oraşului Taraclia, prin care au fost cauzate daune în proporţii considerabile intereselor publice şi mediului înconjurător, evaluate în suma de 164,88 mii de lei”.

Primarul a explicat că decizia de a defrișa copacii din curtea primăriei a fost luată de consiliul orășenesc pe motiv că o bună parte din copaci erau uscați. Ulterior, s-a constatat că pădurarul nu a solicitat o autorizație corespunzătoare de la serviciul ecologic, iar pe motiv că aceasta se subordonează primarului, toată responsabilitatea a fost trecută pe umerii lui Filipov.

Procurorii au încadrat infracţiunea în baza art. 328 din Codul Penal, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.