Benzina și motorina se scumpesc semnificativ după ce Agenția Națională pentru Reglemntare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri plafon.

Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,79 lei, un plafon majorat cu 66 bani. Motorina va costa, cel mult, 15,78 lei, un plafon mai mare cu 52 bani decât era anterior.

Noile prețuri intră în vigoare începând de mâine și vor fi valabile până la 28 noiembrie. Companiile petroliere sunt obligate să ajusteze prețul de comercializare a carburanților, ca să nu depășească reglementările ANRE.

Prețurile respective au fost stabilite de ANRE în conformitate cu prevederile noii Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în vigoare din 13 mai 2016. Prețurile afișate astăzi pe pagina electronică a ANRE vor fi valabile timp de 14 zile calendaristice.

Conform Metodologiei, ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13:00. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va determina, pornind de la prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, le va publica pe pagina sa web și le va afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare. Prețurile stabilite de operatori vor intra în vigoare și se vor aplica pentru toți consumatorii, cu începere de miercuri, ora 00:01 noaptea.