Avocații companiei "Dedeman" i-au cerut primarului general interimar Silvia Radu să includă pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chişinău proiectul Dedeman, cu menţiunea de a-l discuta în mod prioritar.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către avocații companiei, „proiectul este plasat din nou în incertitudine, iar lipsa unei decizii a CMC până la 1 decembrie 2017 ar putea duce la retragerea definitiva a investitorului”.

„La sfârşitul lunii octombrie curent, am informat opinia publică despre retragerea Dedeman din proiectul său investiţional în Municipiul Chişinău. Motivul retragerii au fost barierele administrative, birocrația excesivă și lipsa unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale în particular, este vorba despre impunerea schimbării codului de folosință în Planul Urbanistic General a terenului pe care urma a fi proiectat şi construit complexul comercial Dedeman. Amintim că beneficiarii proiectului s-au conformat tuturor cerințelor înaintate de autoritățile publice. Proiectul fost avizat de autoritățile competente parcurgând toate procedurile necesare. În decembrie 2016, după multiple amânări, proiectul a fost transmis de către Primărie Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru a fi aprobat definitiv. Din acel moment proiectul a rămas blocat până în prezent în CMC.

După publicarea informaţiei date, o parte din fracţiunile Consiliului Municipal Chişinău şi-au declarat public susţinerea şi deschiderea pentru votarea proiectului dat. La 27 octombrie 2017 proiectul a primit aviz pozitiv în Comisia de specialitate. Ulterior, chestiunea a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei CMC din 31 octombrie 2017. Cu toate acestea, chestiunea dată a fost exclusă, fără nici un fel de explicaţii, de pe ordinea de zi prezentată nemijlocit în şedinţa CMC. Prin urmare, proiectul este plasat din nou în incertitudine, iar lipsa unei decizii a CMC până la 1 decembrie 2017 ar putea duce la retragerea definitiva a investitorului. Din aceste motive, la 9 noiembrie 2017 am adresat o cerere Primarului General Interimar, Silvia Radu, prin care am solicitat punerea pe ordinea zi a CMC a chestiunii date pentru examinare cu prioritare”, se spune în comunicatul avocaților Dedeman.

Premierul Pavel Filip a încercat să restabilească dialogul cu proprietarii Dedeman - companie care acum câteva săptămâni a anunțat că își anulează intenția de investi 20 de mln de euro în R.Moldova din cauza sabotajului din partea Consiliului Municipal Chișinău. 

Avocații Dedeman au anunțat la sfârșitul lunii octombrie retragerea proiectului investițional din Republica Moldova din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale. 

Consilierii CMC au dat vina unii pe alții și și-au declinat răspunderea. Și așa cum „după război, mulți eroi”, unii au anunțat că regretă acest fapt şi trag nădejde că investitorul din stânga Prutului se va răzgândi.

În şedinţa din 17 februarie 2017 a Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, mai mulți consilieri, în special din partea PSRM și PCRM i-au imputat proiectului absenţa unui plan urbanistic zonal şi probabilitatea de a aglomera şi mai mult traficul în zona Gării de Nord. Reamintim că „Dedeman" urma să construiască un centru specializat în comercializarea materialelor de construcţie pe terenurile fostei fabrici de piele din Chişinău, demolând, conform contractului încheiat cu „Piele" SA în 2015, peste 50 de blocuri (construite în anii '60 ai secolului trecut şi, majoritatea, în stare avariată) şi amenajând ca atare 460 de locuri de parcare pentru clienţi şi alte 50 de asemenea locuri pentru proprii angajaţi.