Ştirea conform căreia Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în România este un fals, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, după şedinţa de lucru a Partidului Democrat.

Documentul prezentat ieri reprezintă o ordonanţă veche de cercetare, adică a faptelor semnalate și nu o cercetare a președintelui PDM.

"În fapt, este vorba de o plângere penală înaintată de inculpatul Veaceslav Platon împotriva lui Vlad Plahotniuc, cu ceva timp în urmă. Organele de urmărire penală din România au procedat la înregistrarea ei și la verificarea ei, asa cum legea obligă. Nu este nimic ieșit din comun. Asa cum vedeți, în sesizare sunt relatate aspecte care, dincolo de caracterul lor fals, nu au nici o legătură cu România. De altfel, oricăruia dintre noi, dacă cineva ne-ar face plângere penală mâine în România, organele de anchetă vor proceda la fel, vor declanșa urmărirea penală pentru a vedea dacă se confirmă sau nu denunţul făcut. Se verifică întâi faptele, apoi, dacă s-ar fi constatat încălcări, se mergea mai departe la persoane", a precizat purtătorul de cuvânt al PDM.

Totodată, Vitalie Gămurari a declarat că Vlad Plahotniuc, știind că se pregătesc astfel de manipulări în presa de la Chișinău, a formulat prin intermediul avocaților, încă din vară, solicitări către DIICOT si Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru a i se comunica dacă are vreo calitate în vreun dosar penal.  Răspunsurile au fost relevante, nu există vreo calitate în nici o cauză penală pentru domnul Plahotniuc și, dacă ar fi o astfel de calitate, i s-ar fi adus la cunoștință acest lucru, conform codului de procedură penală, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.

"Unele instituții de presa însă manipulează și prezintă aceste lucruri ca pe ceva ieșit din comun, prezintă un document de înregistrare din aprilie, uitând să explice că este o procedură legală, care se aplică denunţurilor. Vreau să amintesc că domnul Plahotniuc s-a pronunţaţ pe această temă încă la începutul anului, răspunzând unor întrebări transmise de o instituție de presă, când a spus ca este un denunț fals și urmează ca, după ce datele din el sunt infirmate și de organele de urmarire penală din România, să formuleze împotriva denunțătorului plângere penală pentru denunț calomnios.

Observați însă ceva interesant. Cei care fac denunţuri sau dau interviuri cu acuzații la adresa domnului Plahotniuc sunt fie infractori cercetați pentru spălări de miliarde de dolari, fie criminali condamnați, oameni care fie o fac din răzbunare, pentru că au ajuns să răspundă în fața legii, fie pentru diferite alte interese. Cel mai grav este că declarațiile lor sunt prezentate de unele instituții media ca fiind mari descoperiri ale adevărului, făcute de oameni de maximă credibilitate, nu de niște condamnați aflați în pușcărie", a conchis Gămurari.

Mai mult, Vitalie Gămurari a spus că "a început prematur campania electorală, în care se folosesc pe post de actori electorali criminali aflați în puşcării, ceea ce indică despre modul în care unii se pregătesc să activeze în campanie electorală şi falsurile cu care vor intoxica opinia publică. Facem din nou apel la tratarea cu prudenţă la informaţiile apărute în spațiul public, la instituțiile media să nu se mai lase atât de ușor păcăliți de poveşti".

Luni, mai amulte instituții de presă au scris că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, în cadrul căreia ar fi și Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, potrivit unei ordonanţe făcute publice de Jurnal TV.

Potrivit documentului, semnat de procurorul român Raluca Negulescu, dosarul peste pornit pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002, în baza unei plângeri depuse de Veaceslav Platon.