De la instrumente medicale inovative, ambalaje pentru produse lactate inofensive și inteligente, scaun pentru lucrul la PC, sistem de sterilizare a bancnotelor, balsam natural afrodiziac, mobilier în stil tradițional, troler-valiză, geantă cu baterie solară și adaptor cu acumulator de alimentare, colecție de încălțăminte pentru familie, produse vestimentare pentru copiii născuți prematur până la roboți inteligenți, asamblați manual, și imprimante 3D. Toate acestea dar și alte zeci de invenții, proiecte inedite și produse creative din peste 10 țări vor fi prezentate în cadrul Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT", care se va desfășura în perioada 15-18 noiembrie, în incinta Pavilionului Central al Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo".

Evenimentul, aflat la cea de-a XV-a ediţie, este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE „Moldexpo" și cu susținerea Oficiului European de Brevete (OEB).

La expoziție vor participa aproape 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia etc., care vor prezenta la standurile expoziționale aproximativ 400 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de inovare și de transfer tehnologic etc.

Lucrările participanților vor fi expuse la 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și de transfer tehnologic; creația tinerilor și industrii creative.

Ceremonia oficială de deschidere a EIS „INFOINVENT" va avea loc pe 15 noiembrie, ora 11.00, în Pavilionul central al CIE „Moldexpo". La festivitatea de inaugurare se așteaptă participarea membrilor Guvernului, invitaților din cadrul Parlamentului, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova cu sediul la Chișinău și mediului de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și naționale din domeniul proprietății intelectuale, ai instituțiilor de cercetare și învățământ superior, inventatori, cercetători și tineri creativi.

În cadrul expoziției se va desfășura și un program adițional de manifestări, care cuprinde conferințe, seminare și ateliere de lucru.

Conform programului expoziției, pe 17 noiembrie, ora 15.00, în incinta Pavilionului central al Moldexpo, va avea loc festivitatea de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT". Printre cele mai importante distincții care vor fi acordate menționăm: Premiul Guvernului Republicii Moldova "Inventator remarcabil"; distincții ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale; medalii și trofee ale AGEPI; mențiuni și diplome ale partenerilor etc.