"Tramvaiul Centenarului - Iași, capitala renașterii naționale", cel de-al nouălea mijloc de transport public personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași - orașul tramvaielor pictate”, readuce în prim-plan, după un veac, statutul de capitală de război a orașului Iași în perioada 1916-1918.

Compoziția grafică include portretele Regelui Ferdinand, Reginei Maria, primarului Gheorghe Mîrzescu, generalului Henry Mathias Berthelot, premierului I. C. Brătianu și pe cel al politicianului Nicolae Iorga, personalități marcante în cadrul evenimentelor politice și armate în timpul Primului Război Mondial.

Compoziția cuprinde totodată traseul parcurs de membrii Casei Regale, de clasa politică și de populație în 1916, atunci când capitala României a fost mutată de la București la Iași, în urma ocupației germane. Portretele personalităților sunt asociate cu clădirile ieșene ce au primit funcții de instituții ale statului și nu în ultimul rând cu scene dramatice de luptă.

Personalizarea „Tramvaiului Centenarului” nu se rezumă doar la exterior, salonul acestuia beneficiind de numeroase intervenții, de la personalizarea tapițeriei scaunelor, la personalizarea cromatică a podelei și până la aplicarea unei galerii cu rol educativ, compusă din imagini de arhivă și informații istorice.

Aflați amănunte de pe Facebook