În contextul aproprierii anului Centenar, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a prezentat, în cadrul unei reuniuni a membrilor comunității românești din Belgia, care a avut loc pe data de 7 noiembrie, proiectul dedicat celebrării a 100 de ani de la Marea Unire intitulat „Centenar prin Înfrățiri”. Proiectul își propune dezvoltarea de rețele asociative create pe baza legăturilor de înfrățire între localități, asigurând o cooperare structurată, intensă și multilaterală între unități administrativ-teritoriale din România și din comunitățile istorice și emergente.

Agenda de discuții a cuprins oportunitățile de finanțare oferite de către MRP pentru proiecte și activități, precum și modificările legislative propuse de Minister pe legile care vizează sprijinirea românilor din afara granițelor, se arată într-un comunicat de presă emis de instituția română sus  menționată.

În egală măsură, a fost abordată și susținerea reîntoarcerii în România, ministrul prezentând măsurile adoptate în vederea facilitării procesului de reîntoarcere, precum programul aflat deja în derulare Diaspora Start-up, prin care românii pot primi până la 40.000 de euro finanțare nerambursabilă.

Mai mult, ministrul pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere de lucru cu Emir Kir, primarul comunei Saint-Josse-ten-Noode, în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de înfrățire a sectorului 5 al orașului București și Saint-Josse-ten-Noode.

Totodată, în marja deplasării, ministrul Andrea Păstîrnac a luat parte la dezbaterea „Diaspora românească în Uniunea Europeană”, organizată la Parlamentul European de către Rombel, Consiliul Românilor de Pretutindeni și GRASP, marți, 7 octombrie.

 Înființarea de noi școli românești în afara granițelor țării, procesul de reîntoarcere și reinserție socio-profesională a românilor din străinătate, precum și perfecționarea modalităților de sprijin oferite de Guvernul României comunităților istorice și diasporei de mobilitate reprezintă obiective permanente pe agenda Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).