După ce, inițial, municipiul Bălți a semnat un parteneriat cu orașul Botoșani din România, colaborarea municipiului din nordul Republicii Moldova s-a extins cu întreg județul din nord-estul României.

De partea română, semnatar a fost Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani.

„Cred că întâlnirea de azi va consolida relațiile viitoare dintre Republica Moldova, de pe poziția de preaderare la Uniunea Europeană, și România ca membru cu drepturi depline”, a declarat Costică Macaleți.

Contactat de către reporterii deschide.md, Igor Șeremet, viceprimarul municipiului Bălți, a specificat că acordul este semnat în contextul colaborării transfrontaliere și are ca scop implementarea și atragerea de fonduri europene prin așa numitele „proiecte-oglindă”.

„Avem 3 direcții pentru aplicarea finanțărilor. Acestea presupun înființarea unui centru pentru prevenirea și profilaxia HIV SIDA, precum și dezvoltarea de proiecte în turism și în educație”, a menționat Igor Șeremet.

Acordul semnat între municipiul Bălți și județul Botoșani presupune dezvoltarea sustenabilă a relațiilor bilaterale, pe termen lung, deschiderea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun precum: economie și comerț, știință și tehnică, învățământ și sănătate, cultură și arte, turism și sport, administrație publică locală.