Avoacut rus, Ilia Novicov, care a reprezentat-o pe pilotul ucrainean Nadia Savcenko în fața instanței din Federația Rusă, a decis să-l apere pe omul de afaceri din Republica Moldova Veaceslav Platon.

Avocaut rus, Ilia Novicov, care a reprezentat-o pe pilotul ucrainean Nadia Savcenkco în fața instanței din Federația Rusă, a decis să-l apere pe omul de afaceri din Republica Moldova Veaceslav Platon.

Apărătorul a postat un anunț pe pagina sa de Facebook în care spune că acest caz diferă de dosarele ucrainenilor din Rusia, însă e la fel de important.

Extrădarea este posibilă doar în cazul în care Ucraina nu va recunoaște pe Veaceslav ca pe cetățean al său. Procuratura Generală din Ucraina susține că buletinul de identitate din anul 2002 este fals. Însă, cetățenia nu înseamnă doar un buletin, ci faptul că el a fost oferit încă în anul 1992. Este o adevărată provocare pentru un stat din punct de vedere a atitudinii față de cetățenii săi. Niciodată un cetățean ucrainean, bun sau rău nu a fost dat afară din țară, nimeni”, scrie Novicov.

Totodată, Novicov a declarat că potrivit unor zvonuri, Platon ar putea fi extradat în Republica Moldova deja seara aceasta, încălcând mai multe proceduri ale legislației.

Precizăm că pe 25 iulie Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „raiderul nr. 1 din spațiul CSI”, cum i se mai spune lui Platon, a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior pe numele său a fost eliberat un mandat de arest pentru 40 de zile de către instanța ucraineană, timp în care va avea loc procedura de extrădare a acestuia. 

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii, dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.

Pe 23 august Instanța de judecată din Kiev a decis extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon.