Ședința de judecată în care figurează fostul deputat PLDM Chiril Lucinschi, care urma să se desfășoare azi, la judecătoria Buiucani, a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Abordat de jurnaliști, fostul deputat s-a arătat nemulțumit de hotărârea instanței din București de a-l condamna pe fratele său, Sergiu Lucinski.

„A fost prezentată lista întrebărilor, la care am solicitat procurorului să dea explicații la acele neclarități pe care le am și prin care îmi este adusă învinuirea. Sunt multe neclarități, fiindcă este un dosar cu învinuire imprecisă și este foarte greu de construit o apărare”, a declarat Chiril Lucinschi după ședința de judecată.

„Regret ceea ce se întâmplă acolo, fiindcă, prin această decizie, instanța a legiferat o practică când un investitor poate să vină în România să investească într-o companie având un partener. Partenerul poate să-și bată joc de investitorul respectiv, la care ulterior investitorul rămâne și cu sentință și banii nu sunt întorși.

Asta s-a întâmplat cu fratele meu. A venit, a investit bani într-o companie mare, a avut un partener. Pertenerul a falimentat această companie și, în mod evident și clar, banii trebuiau să fie întorși, însă s-a mers pe altă cale, unde a participat și justiția, din păcate. Este un partener - apropo, foarte profesionist. Este o persoană care a denunțat pe mai mulți în România. Regret această decizie”, a declarat Chiril Lucinschi.

Totodată, fostul deputat PLDM a precizat că decizia primei instanțe a fost deja atacată de avocații fratelui său în instanța superioară. „Această decizie a fost atacată de avocații lui”, a adăugat Chiril Lucinschi.

Potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor „Toast Delux SRL” şi „IPA International Project Agency”, ar fi spălat bani prin intermediul acestor companii. 

-------------------- În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială, prin intermediul unor off-shoruri.

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate către o companie nerezidentă, prin intermediul unui grup de companii . În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Informaţiile acumulate ridică bănuielii rezonabile că numitul, împreună cu trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede până la 10 ani de închisoare, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă.

Fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că, în declaraţia sa de avere, a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.