Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi procurarea unui imobil destinat creării Muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice. Aceasta este parte componentă a complexului de clădiri a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, care actualmente se află într-o stare avansată de degradare.

Potrivit proiectului hotărârii de guvern, o treime din spațiile edificiului, cu suprafața de peste 358 de metri pătrați, se află în posesia SRL „Ledamiris” din anul 2004. La rugămintea autorităților de a permite restaurarea clădirii, firma a răspuns  „categoric negativ”, pe parcursul anilor.

„Astfel, ministerul de ani de zile se află în imposibilitatea executării restaurării clădirii din str. Bănulescu-Bodoni nr. 16 și, respectiv, de implementare a hotărârii de Guvern privind crearea muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice. În această situație, singura soluție în stare să permită demararea proiectului de restaurare a edificiului constă în readucerea spațiilor privatizate în proprietatea statului”, se arată în proiectul adoptat astăzi de Executiv.

Întrucât întreprinderea a dat faliment, iar dreptul de proprietate asupra bunului imobilului respectiv îl deține un creditor ipotecar, care a avut câteva tentative de a vinde aceste spații, Executivul a adoptat astăzi o hotărâre prin care împuternicește Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să cumpere acest imobil, evaluat la 6125000,0 (șase milioane osută douăzeci și cinci de mii de lei).

„Iată, am ajuns în situația când statul trebuie să cumpere înapoi edificii care au fost cândva privatizate pe bănuți”, a precizat în acest sens prim-ministrul Pavel Filip.