Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că are un martor care confirmă că omorul bancherului Gherman Gorbunțov a fost comandat de Renato Usatîi. Potrivit persoanelor audiate în dosar - spun procurorii PCCOCS - killerul Vitalie Proca nu știe cine este comanditarul omorului pe care a încercat să-l execute, dar este gata să declare pentru suma de 600 de mii de euro că „ordinul” a venit de la Vlad Plahotniuc. Pentru a-l determina să facă aceste mărturii, Usatîi ar fi transmis rudelor lui Proca o primă tranșă de 200 mii de euro care a fost urmată de sume mai mici ajunse la soacra killerului, Venera Gasparian.

Tot azi, procurorii PCCOCS au anunțat că în luna septembrie, autoritățile Federației Ruse au trimis un răspuns privind refuzul de a-l extrada pe Renato Usatîi în Republica Moldova. 

O altă noutatea a dosarului este faptul că rușii blochează audierea lui Vitalie Proca, deținut în prezent într-un penitenciar din România. 

„În octombrie 2016 noi am făcut demers cu privire la audierea lui Proca, însă în condițiile în care extrădarea lui din Rusia în România a fost condiționată de ruși, românii au solicitat acordul rușilor la executarea unor acțiuni de urmărire penală de către organele moldovenești. Prin urmare, la mai bine de un an, nici Proca, nici partea rusă nu au avut dorința de a discuta cu organele competente din Republica Moldova”, a declarat șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc.

Procurorii declară cu referire la celelalte persoane vizate în dosar, că Vitalie Proca nu știe cine a comandat omorul lui Gherman Gorbunțov. De la primirea comenzii, până la executarea ei, killerul a ținut legătura doar cu Ion Druță, alias „Pisateli”. La rândul său, Druță este omul care a intermediat omorul de la comanditarul Renato Usatîi, la executorul Vitalie Proca. Tot Druță este unul dintre cei care povestește în detalii cronologia evenimentelor de atunci - spune Vitalie Busuioc într-o convobire telefonică avută cu reporterii Deschide.MD după conferința de presă de azi.

Pe scurt filmul evenimentelor arată cam așa:

Inițial, Renato Usatîi a luat legătura cu Oleg Timoșenko, iar cel din urmă împreună cu Ghenadie Vechiu, alias „Cliford” urmau să-l fileze pe Gorbunțov pentru a purcede la răpirea și lichidarea bancherului. Aceștia ar fi cumpărat și un automobil cu numere transnistrene cu care urmau să-l răpească pe Gorbunțov și să-l ducă în regiunea separatistă.

„Cei doi, la indicația lui Usatîi, urmau să afle unde se află Gorbunțov, să stabilească itinerarul lui, persoanele care îl înconjoară ca apoi să-l răpească. Totul se făcea pentru a obține de la Gorbunțov numerele și conturile pe care le posedă, dar și a întreprinderilor offshore. Un alt scop era preluarea Universalbank, care aparținea atunci lui Gorbunțov", spune Busuioc.

În schimbul acestei operațiuni, Usatîi le-a promis executorilor 10% din suma și activele pe care le-ar fi recuperat de la Gorbunțov, dator la acea vreme cu peste 300.000.000 de dolari oamenilor din RJD. Ulterior, procurorii spun că Usatîi a intrat în posesia a 82% din activele băncii, iar la scurt timp, este ucis Ion Stratulat, bodyguardul lui Gorbunțov. Ca urmare, Gorbunțov părăsește R. Moldova și se stabilește la Londra.

Procurorii spun că după plecarea lui Gorbunțov Druță își roagă finul, Valeriu Halupa, să verifice mai multe adrese unde s-ar ascunde Gorbunțov în Londra. Cel din urmă le-ar fi verificat stabilind că una era corectă. „Pentru omorul lui Gorbunțov, Usatîi le-a propus 500.000 de euro lui Druță, Timoșenco și Vechiu, iar Druță, după asta, i-a promis lui Vitalie Proca 200.000 de dolari pentru omor", continuă Busuioc.

Asasinul ar fi plecat la Londra cu pașaport român fals cu identitatea lui Aureliu Dospin, iar după aceea a primit într-un colet camuflat, un pistol Macarov modificat artizanal.

După ce tentativa de omor nu i-a reușit lui Proca, acesta a revenit în R. Moldova, iar la 7 februarie 2013, Proca este reținut în Rusia, la Moscova. Procurorii afirmă că după ce acesta a fost condamnat în România, Renato Usatîi i-ar fi promis 600.000 de euro pentru ca Proca să spună că comanditarul acestui asasinat a fost liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Amintim că liderul PN a declarat, în nenumărate rânduri, că Vlad Plahotniuc este comanditarul acestui asasinat. Anul trecut, Usatîi spunea că „îndată ce Vlad Plahotniuc a aflat că Vitalie Proca vrea să-l denunţe, acesta a încercat să schimbe sensul anchetei în aşa fel ca Usatîi să apară în calitate de bănuit în acest dosar". Politicianul afirma  că de la bun început a colaborat pe acest dosar cu organele competente din România, unde are statut de martor pe acest dosar.

„CV-urile penale” ale celor implicați în schema de mai sus:

Ion Druță, alias „Pisateli”

 

Vitalie Proca, executorul omorului lui Gherman Gorbunțov.

Oleg Timoșenco, alias „Leoha”

Ghenadie Vechiu, alias „Cliford”