Trei angajați ai Serviciului Vamal și patru polițiști de Frontieră de la vama Otaci dar și un șofer au fost reținuți astăzi în urma mai multor percheziții efectuate de procurorii Anticorupție în comun cu angajații Centrului Național Anticorupție.

Reprezentantul Procuraturii Generale, Maria Vieru, a confirmat informația pentru Deschide.MD, menționând că procurorii Anticorupție, împreună cu angajații CNA, au efectuat, în dimineata zilei de astăzi, percheziții la Postul Vamal Otaci.

„Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul coruperii pasive, comise de mai multe persoane, cu estorcare de bani. Ca urmare a acțiunilor de urmărire penală, au fost reținute 8 persoane: 3 colaboratori ai Serviciului Vamal, 4 angajați ai Poliției de Frontieră și un șofer”, a adăugat Vieru. 

Potrivit aceleași surse, un șofer acumula câte 200 de lei de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal și al poliției de frontieră.

Ținem să precizăm că informația despre efectuare perchezițiilor a fost confirmată și de șefa Serviciului de presă de la Vamă, Cristina Rău, care ne-a comunicat că detalii despre operțiunea de azi vor fi oferite ulterior. 

Vom reveni cu detalii. 

Amintim că, pe 30 septembrie, douăzeci şi opt de angajaţi ai punctelor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender. 

Atunci reţinerile au avut loc ca urmare e unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins, în această dimineaţă, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor bănești de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.

Șeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat, au acceptat şi au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat, efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu. Drept urmare a măsurilor speciale de investigaţie, a acţiunilor de urmărire penală şi audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender.