Arestarea lui Igor Sandler, directorul Gimnaziului internat nr.3 din Chişinău şi acuzaţiile de trafic de copii au scos la iveală mai multe fărădelegi comise în instituţia respectivă, dar şi o serie de probleme de sistem. Între timp, s-a format şi o tabără de apărători ai lui Sandler, care, dimpotrivă, susţin că acesta ar fi nevinovat şi că e persecutat astfel pentru că se opune închiderii internatului. Cert e că în ultimii ani Sandler a ajuns să aibă o stare materială de invidiat, pe care nu a declarat-o conform legii, informează crimemoldova.com.

Igor Sandler are 45 de ani și activează în calitate de director al Gimnaziului internat nr.3 din Chişinău de aproape 15 ani. Cei care l-au cunoscut susţin că el a fost angajat iniţial în calitate de psiholog şi profesor de istorie, scrie sursa citată. Ulterior, după decesul predecesorului său, Sandler este numit director al instituţiei.  „Era un bărbat slăbuţ, modest, venea la serviciu cu transportul public”, îşi aminteşte o discipolă a Gimnaziului nr.3. Acum, familia lui Sandler locuieşte într-o casă de vis la Tohatin şi are în proprietate cel puţin trei maşini.

Mai mulţi funcţionari spun că au auzit că Igor Sandler avea înclinaţii spre pedofilie şi că în instituţia respectivă s-ar întâmpla lucruri ciudate, însă acesta ar fi fost protejat de cineva de la guvernare.

„Am încercat să vorbesc cu cineva despre temerile mele, însă am fost pe loc apostrofată că nu mi-i ruşine să bârfesc un om cu o reputaţie ireproşabilă”, a precizat o fostă funcţionară pentru sursa citată. 

Casa din Tohatin şi apartamentele familiei Sandler

Potrivit Crime Moldova, Igor Sandler locuiește cu soţia, o fostă discipolă a sa de la Gimnaziul internat nr.3, într-o vilă de vis în localitatea Tohatin, o suburbie a capitalei.

Gospodăria este înconjurată de un gard înalt, are porţi teleghidate şi este supravegheată video. 

Imobilul a fost procurat la finele anului 2012, reconstruit şi înregistrat la Registrul cadastral pe numele mamei lui Igor Sandler, Ina, şi al soţului acesteia, Beniamin Rapoport. 

Potrivit înregistrărilor cadastrale, casa are o suprafaţă de 128 metri pătraţi, dar, în realitate, pare a fi mai mare.

Vecinii le-au povestit jurnaliștilor că Igor Sandler locuieşte în această casă și, anume aici, a avut loc reţinerea pedagogului şi percheziţiile efectuate de oamenii legii.

Până în 2017, Igor şi Ina Sandler au locuit în două apartamente vecine de pe bulevardul Moscova din Chişinău. 

La începutul anului curent, cei doi și-au vândut locuinţele şi și-au procurat altele mai spaţioase. Astfel, noul apartament al lui Igor Sandler are 99 de metri pătraţi și este amplasat într-un bloc recent construit, de pe strada Mihail Sadoveanu, iar Ina Sandler și-a cumpărat un apartament de aproape 124 de metri pătraţi pe strada Academician Sergiu Rădăuţan.

Parcul de maşini şi şoferul personal al lui Igor Sandler

Igor Sandler are în proprietate cel puţin trei maşini luxoase, lucru confirmat şi de procurori.

În înregistrarea video de la reţinerea lui Sandler se vede un automobil de model Hunday, de culoare albă, care, potrivit procurorilor, aparţine fostului director al internatului.  

Mai mulţi martori susţin că pedagogul a fost văzut în repetate rânduri şi la volanul unui Jeep luxos, de culoare neagră.

Un alt automobil, de model Chevrolet, cu iniţialele lui Igor Sandler în seria de înmatriculare, l-am remarcat pe teritoriul Gimnaziului nr.3. La volanul mașinii aştepta un bărbat. Acesta ne-a spus că este şoferul gimnaziului. 

Precizăm că, în curtea şcolii sunt parcate un autocar şi câteva automobile ruginite, cu roţile sparte, care, evident nu sunt  folosite de mai mult timp. 

Când a aflat că suntem jurnalişti, bărbatul, care s-a prezentat drept şofer, ne-a declarat că toate învinuirile aduse directorului sunt doar insinuări şi ar trebui să atragem atenţie la lucrurile bune care s-au făcut pentru şcoală. 

Precizăm că în Declaraţia de avere a directorului Gimnaziului pentru anul 2016 este indicat că Sandler a achiziţionat anul trecut un automobil de model Volkswagen (VW), produs în 2012, care l-a costat 10 mii de lei. 

Sărac în Declaraţiile de avere

Potrivit Declaraţiilor de avere pentru ultimii patru ani, Igor Sandler are o situaţie materială modestă, ca şi majoritatea pedagogilor moldoveni. Directorul de la Gimnaziul internat nr. 3 susţine că, unica sursă de venit este salariul său şi cel al soţiei sale, care conduce un cerc în aceeaşi instituţie. Asfel, în aceşti ani, Sandler a avut un salariu de cca 10 mii de lei lunar. 

În 2016, venitul lui Sandler s-a diminuat, ajungând la 6477 de lei lunar. Soţia sa a avut un salariu şi mai mic, ridicând 4752 de lei lunar. Până în 2015, Igor Sandler a declarat apartamentul de pe bulevardul Moscovei. 

Însă, în Declaraţia pentru anul 2016, imobilul, care a fost vândut la finele anului, nu se regăseşte. La fel, nu sunt indicate nici veniturile obținute din vânzarea locuinţei. Totodată, alte imobile nu sunt indicate.

De asemenea, în Declaraţia de avere a lui Sandler nu se regăsesc alte automobile decât cel de model VW.

Gimnaziul, la fel de modest

Unii din cei care l-au cunoscut pe Igor Sandler susţin că era un manager iscusit, care ştia să atragă sponsori. Unul din cei mai importanţi investitori ai instituţiei este Concernul Daak Hermes, care aparţine lui Vasile Chirtoca, consilier municipal din partea PCRM. 

În 2012, în timpul vizitei fostului premier Vlad Filat, Igor Sandler se lăuda cu reparaţia cabinelor de duş din internat și reparația acoperișului.

 Deși instituţia a primit ajutoare umanitare atât din ţară, cât şi din afară, aceasta arăta destul de modest. Amplasată într-o clădire veche, pare a fi o simplă şcoală dintr-un sat obişnuit. 

La intrarea centrală în gimnaziu, este improvizat un altar şi un iconostas.

Conducerea instituţiei susţine că în şcoală nu învaţă copii de alte confesiuni, decât creştini-ortodocși. 

Toate geamurile de la parter şi unele de la primul nivel sunt acoperite cu gratii.  Şi teritoriul gimnaziului, inclusiv terenul pentru sport, arată modest. 

În gimnaziu învaţă o parte din copiii care locuiesc prin apropiere, dar şi cei care locuiesc în internat, veniți din familii defavorizate sau orfani. În total, instituția are peste 200 de elevi. 

Internatul şi „centrul de găzduire”

Căminele elevilor se află la o distanţă de circa 200 de metri de la clădirea gimnaziului. Internatul este o instituţie absolut închisă şi este imposibil să pătrunzi pe teritoriul acesteia. Svetlana Chifa, fosta şefă a Direcţiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Primăriei Chişinău, susţine că a trebuit să intervină Consiliul Municipal ca să aibă acces pe teritoriul internatului. „Am efectuat un control, în care am stabilit că doar 30 la sută din copiii găzduiţi acolo se încadrau în limitele celor din așa-zisele familii defavorizate. Mulţi dintre elevii de acolo erau din sate, fiind aranjaţi de către părinţii care doreau ca odraslele să studieze în Chişinău”, ne povesteşte fosta funcţionară. 

Susţinut de consilierii socialişti din CMC, Igor Sandler a deschis în clădirea internatului, aşa-zisul „centru de găzduire” pentru absolvenţii internatului, care nu au unde pleca.

La prima vedere, pare un lucru nobil, doar că, după spusele unora, acolo s-ar petrece lucruri ciudate. Printre beneficiari se numără şi fete tinere, cu copii mici. 

Acum trei ani, T., o absolventă a gimnaziului, în vârstă de 16 ani, a născut un băieţel. Medicii de la maternitate i-au anunţat pe cei de la protecţia copilului. Funcţionarii i-au propus adolescentei să fie plasată la un centru specializat pentru mamele minore, unde ea şi copilul urmau să se bucure de îngrijire gratuită pentru o perioadă nedeterminată. Fata însă a refuzat categoric, motivând că o va ajuta Igor Sandler. Cei de la protecția copilului au apelat la poliţie. În acest timp, Igor Sandler a luat-o pe tânăra mămică şi pe copilul ei, şi i-a dus la internat, unde se află până în prezent. 

Victimele au început să vorbească

După reţinerea lui Igor Sandler, unii discipoli ai Gimnaziului internat nr.3 au început să vorbească despre ororile care  s-au întâmplat în timp ce se aflau în custodia statului. Prima victimă, care a făcut declaraţii, este Elena Barlow, care acum locuieşte în SUA, după ce, la vârsta de 16 ani, a fost înfiată de un cuplu american.

Fata a povestit cum Sandler s-a opus adopţiei, cerând de la părinţii ei adoptivi șapte mii de dolari, despre bătăile, tortura şi abuzurile sexuale din instituţie. Elena Barlow susţine că este gata să vină la Chişinău şi să facă declaraţii oficiale împotriva lui Sandler. Tânără a mai povestit cum copiii, care nu se supuneau lui Sandler, erau internaţi la Spitalul de Psihiatrie, directorul fiind ajutat de medicul instituţiei. 

O femeie, care în timpul studenţiei a făcut stagiul practic la Gimnaziul internat nr.3, a comunicat că în instituţie existau pedepse foarte dure. De exemplu, dacă cineva din copii îşi permitea să vorbească după ce se stingea lumina, atunci toţi copiii era scoşi pe hol în pijamale, impuşi să stea nemişcaţi mai mult timp sau să facă flotări. Femeia susţine că pedepsele erau aplicate nu doar de Sandler, dar şi de ceilalţi educatori sau profesori. Angajaţii mai miloşi erau impuşi să-şi dea demisia.

O tânără de 26 de ani spune că a fost pedepsită dur de Igor Sandler pe când era minoră şi se afla la odihnă în tabăra „Cireşarii” de la Vadul lui Vodă, unde acesta era director în perioada de vară. Fetele au fost prinse că fumează, iar Sandler le-a cerut să aleagă, fie că le spune părinţilor, fie că acceptă să primească cinci lovituri de curea pe pielea goală. Fetele au acceptat pedeapsa corporală, care la început au luat-o drept o glumă, însă pe urmă le-a părut rău. Femeia spune că Sandler le-a lovit cu putere, fără pic de milă. 

Mai multe surse susţin că Sandler aducea minore în căsuţa de pe teritoriul taberei, unde le maltrata.

Despre Sandler se mai spune că organiza odihna copiilor orfani în familii de peste hotare. De cele mai multe ori, făcea acest lucru fără a coordona cu organul de tutelă şi curatelă.

Câțiva ani în urmă, o familie din SUA a dorit să înfieze trei copii moldoveni, doi fraţi şi o soră, care au rămas fără părinţi, iar rudele s-au dezis de ei. Cuplul american a venit la Chişinău pentru o lună, perioadă oferită de autorităţi pentru comunicarea cu minorii. Şi dacă fetiţa se ataşase de potenţialii părinţi, atunci cei doi fraţi, unul de 12 şi altul de 11 ani, nu au dorit să comunice cu aceștia. Când funcţionarii de la organul de tutelă şi curatelă, asistaţi de un psiholog, au solicitat explicaţii, cei doi fraţi au menționat că nu vor să fie înfiaţi de cuplul american, deoarece au cunoscut un cuplu din Italia, unde şi-au petrecut vacanţele, că acest cuplu doreşte să-i adopte şi că ei s-au ataşat deja de familia respectivă.

Atunci, o funcţionară, care cunoştea italiana, a telefonat familia din Italia. La apel i-a răspuns un bărbat, care a zis că nu doreşte să înfieze pe nimeni. Atunci În același moment, în birou a dat buzna fostul avocat parlamentar pentru protecţia copilului, Tamara Plămădeală, care a început să le ceară funcţionarilor socoteală pentru că au stresat copiii. Când o funcţionară i-a amintit că nu mai este avocat parlamentar, Tamara Plămădeală a declarat că a fost angajată de Igor Sandler.

Despre acest caz îşi aminteşte actualul avocat parlamentar pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu: „Copiii erau foarte închişi în sine, aveau o limită de comunicare, se observa că au fost instruiţi  să nu divulge informaţii. Pe urmă am observat acelaşi lucru şi la alţi copii din instituţia respectivă”.

Igor Sandler s-a opus vehement adopției celor doi băieţi şi a apelat la diferite persoane influente, cum ar fi Vasile Chirtoca sau unii consilieri socialişti din CMC.

Sursele noastre susţin că, încă în anul 2006, părinţii adoptivi din SUA a trei copii din Republica Moldova, printre care şi cei ai Elenei Barlow, au adresat autorităţilor de la Chişinău o scrisoare despre fărădelegile comise în Gimnaziul internat nr.3 din Chişinău. Scrisoarea a fost contrasemnată de către o funcţionară de la organul pentru protecţia copilului. Documentul însă a rămas neexaminat.

Cine îl apără pe Igor Sandler

Primii care au venit în apărarea lui Igor Sandler au fost subalternii acestuia. Angajații au versiunea lor: „Businessman-ul învinuit de pedofilie este unul din binefăcătorii şcolii, a organizat o excursie în unitatea de pompieri. Este tată a doi băieţi. Pretinsa victimă abuzată sexual, mai are un frate. Mama lor este bolnavă psihic, iar despre tată nu se ştie nimic. Au fost aduşi la internat de către bunic, care nu putea să facă faţă situaţiei. Omului de afaceri i s-a făcut milă de băiatul mai mare şi l-a luat sub tutelă - în timpul săptămânii era la internat, iar weekend-ul îl petrecea în familia tutorelui”.

Aurelia Nedaşkovskaia, director adjunct al Gimnaziului internat nr. 3, care nu s-a arătat prea deschisă pentru presă, infirmă că în instituţie copiii ar fi abuzaţi sau torturaţi: „Nu discut cu presa. Nu a fost nimeni bătut sau torturat. Totul este sub control, copiii se simt bine”. Întrebată despre centrul de găzduire de pe teritoriul internatului, Nedaşkovskaia ne-a spus că totul este legal, însă nu ne poate da mai multă informaţie, pentru că este confidenţială. 

 Fiodor Ghelici, preşedintele Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societăţii Civile de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, care a făcut publică informația şi a spus că va lua sub control personal scrisoarea Elenei Barlow despre ilegalităţile comise în Gimnaziul internat nr.3, adresată lui Igor Dodon, susține că și el a fost anterior învinuit de procurori într-un dosar pentru trafic de fiinţe umane, însă a fost achitat.

Vasili Chirtoca a declarat într-un interviu, oferit după reţinerea lui Igor Sandler, că împreună cu alţi consilieri a intervenit pentru a stopa procesul de adopţie a doi copii de către o familie străină, iar în rezultat, Svetlana Chifa a fost demisă. „Probabil cuiva nu i-a plăcut acest lucru, dl Sandler şi-a făcut duşmani, care îl sapă. Sper că organele de drept vor descoperi cine în această ţară se ocupă cu traficul de copii şi cine doreşte să curme acest lucru”, a spus consilierul PCRM. 

În apărarea lui Sandler vine şi presa pro-socialistă, care pune la îndoială implicarea pedagogului în trafic de copii. Au fost înaintate mai multe versiuni, că arestarea lui Sandler ar avea legătură cu lupta acestuia împotriva adopţiilor internaţionale, cu opunerea față de lichidarea internatelor pentru copii sau că o firmă de construcţie, protejată de guvernare, ar fi pus ochiul pe terenul unde este amplasat internatul.

Iulia Semionova, preşedinta Asociaţiei jurnaliştilor de limbă rusă, a publicat pe portalul news.md un articol, în care dă de înţeles că, dosarul Sandler ar fi unul cusut cu aţă albă. 

Ce spun autorităţile

Vladimir Moşneaga, procurorul care gestionează dosarul Sandler, ne-a comunicat că au fost identificate mai multe potenţiale victime ale abuzurilor din Gimnaziul nr. 3. Omul legii a precizat că, pe lângă traficul de copii, lui Sandler i-au fost înaintate şi alte capete de acuzare, inclusiv pentru tortură. Totodată, se verifică implicarea lui în adopţii ilegale şi a fost pornită o investigaţie sub aspect economico-financiar. „Este un caz complex. Noi nu urmărim doar scopul ca cineva să ajungă în închisoare, dar vrem ca victimelor să le fie achitate prejudiciile”, a punctat Moşneaga.

Maia Bănărescu susţine că este nevoie de schimbat modul de verificare a instituţiilor de învăţământ. „Controalele efectuate se bazează pe verificarea hârtiilor, registrelor, actelor contabile, planurilor etc. Dar nu se pune accentul pe copil și starea lui psihologică. Acest sistem birocratic trebuie schimbat”, ne-a declarat ombudsman-ul. 

Cazul Sandler a fost discutat şi în Parlament. În cadrul audierilor, s-a vehiculat că în şcolile din țară se înregistrează trimestrial, în jur de 25 de abuzuri cu tentă sexuală. 

sursa: crimemoldova.com.