Procurorii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) au expediat în judecată dosarul privind tentativa de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. E vorba de șapte persoane care vor ajunge pe banca acuzaților. Cei în cauză la indicația hoțului în lege, Grigori Caramalac, cunoscut în lumea criminală ca „Bulgaru”, ar fi pus la cale omorul politicianului. Totodată, oamenii legii au anunțat că Grigore Caramalac a fost dat în căutare internațională, iar Republica Moldova va cere Federației Ruse extrădarea acestuia.

Adjunctul PCCOCS, Vitalie Busuioc a prezentat în cadrul unei conferințe de presă o schemă în care este afișată legătura dintre toate persoanele implicate în tentativa de asasinat. De asemenea, au fost prezentate noi imagini video și audio din timpul interceptărilor membrilor grupului criminal. 

„La primirea informațiilor de la colegii din Ucraina, PCCOCS și INI au început acțiuni de urmărire penală. Astfel, s-a constatat că acțiunile de pregătire a omorului au început în mai 2016 și, respectiv, aprilie 2017, timp în care Grigore Caramalac a creat un grup criminal pentru asasinarea lui Vladimir Plahotniuc. În ultima perioadă se cerea executarea rapidă a asasinatului”, a declarat Busuioc.

Ion Iachimov, șeful Inspectoratului Național de Investigații, (INI) a menționat că una din persoane, care urma să execute asasinatul, a declarat că a fost amenințat de Caramalac.

„Parhomenko, conștientizând că nu va putea săvârși omorul de unul singur și faptul că ar fi putut fi omorât de comanditar, pentru a ascunde urmele, a făcut legătură cu Adamovici Alexandr, o altă persoană care urma să asigure grupului criminal părăsirea teritoriului R. Moldova. Intrările pe teritoriul R. Moldova erau făcute ilegal: lucru asigurat de o altă persoană, Cojocari Ivan”, a declarat Iachimov. 

Procurorii au declarat că nouă persoane au făcut declarații în timpul interogărilor: „O parte au recunoscut în totalitate, dar nu recunosc vina. O altă parte au recunoscut doar parțial”. 

Potrivit oamenilor legii, asasinatul ar fi costat 200.000 de dolari. La rândul lor, participanții la schemă se pot observa discutând pe video că suma este prea mică pentru detenție pe viață.

Busuioc a mai declarat că Grigore Caramalac a fost dat în căutare internațională, iar PCCOCS va crea o comisie rogatorie pentru a cere extrădarea lui Carmalac.

------------------------ Amintim că tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc, a fost dejucată de către poliţiştii şi procurorii din ţara noastră împreună cu organele de drept din Ucraina. Astfel, la sfârşitul lunii martie 2017, la Chișinău a venit un grup format din reprezentanții instituțiilor de drept din Ucraina, care au prezentat detalii despre pregătirea unui atentat asupra unui cetățean al Moldovei. Drept urmare, a fost format grupul de urmărire penală și autorizate măsuri speciale de investigații.

În nota informativă oferită de colegii din Ucraina se menționa că un cetățean ucrainean, cunoscut lider al lumii interlope, ar fi primit comanda de executare a unui cetățean al Republicii Moldova în schimbul sumei de 200 mii de dolari. Poliția ucraineană a aflat că locul unde urmează să fie comis atentatul reprezintă un edificiu cu șapte etaje, în apropiere de care se află o grădiniță de copii, un cerc giratoriu și blocuri locative, însă nu se știa exact orașul sau regiunea unde s-ar afla acest imobil.

------------------------ Executorii, care au pregătire militară, au aflat pe ultima sută de metri cine este ținta lor, dar și care este planul atentatului cu utilizarea armelor de foc. La Chișinău urmau să li se transmită arme, bani, tehnică specială de comunicare, elemente de camuflaj și altele care au fost găsite la unul din membrii grupării criminale.

În timpul activităților operative, instituțiile de drept au luat măsuri sporite de precauție pentru a evita potențiale urmări grave ale atentatului pus la cale de gruparea criminală, operațiuni care au vizat inclusiv protejarea imobilelor aflate în zona vizată și a persoanelor. Operațiunea de reținere s-a decis să fie efectuată în data de 7 aprilie, după ce au fost obținute informații că eventualii comanditari ai asasinatului îi grăbesc pe executori.

------------ În urma investigațiilor s-a constatat că omorul a fost comandat de Grigore Caramalac, cunoscut ca hoțul în lege „Bulgaru”, care la moment se află în Federația Rusă. 

Ulterior Deschide.MD a scris, cu referire la surse judiciare că Veaceslav Platon ar fi cel de-al doilea comandatar al tentativei de omor a lui Vlad Plahotnoic.