Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, punctează trăsăturile și deprinderile lui Viorel Chetraru ajuns la finalul celui de-al doilea mandat în fruntea Centrului Național Anticorupție. Deși recunoaște că, uneori, la ora 01:00 noaptea, trebuia să se pronunţe pe subiecte care nu-i dădeau pace generalului să meargă la culcare, Starinschi își etalează toată admirația pentru el și nu neagă faptul că în aceste zile i se cam înnoadă lacrimile sub bărbie.

În postarea sa publicată astăzi la prima oră, Starinschi povestește cum Chetraru le spunea ofițerilor CNA, care călcau pe bec, „să ascundă legitimația în chiloți. Nu te da mare că eşti angajat al Centrului!" Unii n-au înţeles. Pentru abuzuri de genul „eu sunt de la CNA şi mie mi se permite" au zburat multe capete”.

În continuare ea spune că a munci cu Generalul Chetraru e ca şi cum ai învăţa alfabetul din nou. „Ai impresia că ştie ce vrei să-i spui înainte de a căsca gura. Regulile lui: control, disciplină, exigenţă!”

Starinschi povestește că au fost cazuri când, la ora 01.00 noaptea, primea mesaje de genul: „Tu ai privit asta? Ce crezi? Ce ai înţeles? Ce idei sunt?"

Cu o zi înaintea unor eveniment importante, Chetraru putea să-i zică: „Ai două ore să faci asta! Tu poţi! Mai bine ca tine nimeni nu mă cunoaşte. Tu ştii ce vreau eu!”

Despre raportul de monitorizare a presei, avea veșnica pretenție să i se comunice toate știrile proaste despre el: „Pe mine nu mă interesează dacă scrie cineva de bine. Arată-mi unde mă beşteleşte!"

Starinschi redă și dialogurile cu Chetraru care aveau loc pe tema refuzului celui din urmă de a da ochii cu presa.


- Domnule director, ştiţi ce-mi reproşează presa? Că eu vă ţin aici şi nu vă dau voie să comunicaţi cu nimeni!
- Şi ce?
- Asta nu-i drept!
- Ei nu-i drept. Lasă să ştie lumea cine-i bun şi cine-i rău.

Când Starinschi vroia să se lingușească, dialogurile cu el ieșeau cam așa:

- „Şefu, nu chiar toată lumea vă urăşte. Iaca... sunt fete din presă care spun că sunteţi aşa krasavcik (trad.rusă: frumușel)..."
- Krasavcik. Mare lucru. Eu nu mă pot uita la mine, da lor le place! Angela, amuş când am să zvârl cu ceva în tine!
- Oi, şefu, sunteţi fioros ca un tigru!

Înainte să ies din birou strigă:

- Da cui îi plac?

Ofițerul de presă punctează și o frază memorabilă de la Chetraru, cu care e lesne de priceput, că se mândrește: „Numai tu şi Cristina nu vă temeţi de mine!”.

La final, Starinschi scrie că nu știe cu ce se va ocupa Viorel Chetraru în continuare „Eu nu ştiu unde pleacă. Nu spune. Simt că va trebui să-i bag degeţelele în uşă. Stau cu valizele şi culioşelele împachetate. Poate m-a lua cu dânsul!

Ea își încheie mesajul cu un moment de sinceritate: „Da! Bocesc! Şi ce?! El mi-a pus coroana de prințesă! Daca vine altu, îmi indreaptă coroana cu lopata”. 

Ținem să precizăm că pe data de 25 octombrie expiră cel de-al doilea mandat al lui Viorel Chetraru la șefia CNA. Între timp, comisia juridică de la Parlament a lansat concurs pentru suplinirea acestei funcții.