Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor.

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată, este menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale (PG), care este însoțit de imagini video, unde se vede că Brăguța este bătut cu o deosebită cruzime de colegii de celulă. O altă cameră de luat vederi arată polițiștii care privesc pasiv violențele de după ușa celulei.

„Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către co-deţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile co-deţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţământul tacit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa”, mai menționează PG

În prezent, co-deţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu; iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă de la 8 până la 15 ani închisoare.

Procuratura Generală continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, bănuiţi de tratament inuman aplicat victimei, numărul acestora, potrivit procurorilor, nefiind exhaustiv.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

-----------------

Andrei Braguța, bărbatul de 32 de ani, avea vânătăi pe corp când a fost adus la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde, la 26 august, a murit. El se afla la evidenţa medicului psihiatru.

-------------------- Aureliu Suhan șeful Departamentului Instituții Penitenciare, a declarat anterior că la o oră și 40 de minute după ce a fost adus la Penitenciarul nr. 13, bărbatul a fost plasat în staționar. 

După ce cazul a fost mediatizat, cinci persoane au fost reținute de procurori în acest dosar. Printre aceștia se numărau trei polițiști și două persoane care se aflau în arest preventiv. Procurorul General Eduard Harunjen a adăugat atunci că responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori vor fi, de asemenea, anchetaţi în dosarul deschis de Procuratura Generală. Dosarul penal a fost pornit pentru tortură şi rele tratamente.